OBJAŠNJENJE KADA SE MORA UZETI GUSUL: UZIMANJE GUSULA USLJED PREDIGRE, LJUBLJENJA… „KAD ČOVJEK ZAUZME POLOŽAJ IZMEĐU ČETIRIJU ŽENINIH UDOVA TE IZVRŠI…

Objašnjenje kada se mora uzeti gusul: Uzimanje gusula usljed predigre, ljubljenja… „Kad čovjek zauzme položaj između četiriju ženinih udova te izvrši…

PITANJE:

Mora li se zbog ljubavne predigre uzeti gusul?

ODGOVOR:

Uslijed predigre, ljubljenja, grljenja i naslađivanja tijelom supružnika, ne mora se uzeti gusul ako ne dođe do izbacivanja sjemena. Ukoliko oboje supružnika izbace sjeme, moraju se okupati; ako se to dogodi samo jednom supružniku, on se mora okupati.

Supružnici se moraju okupati i u slučaju da se dogodi penetracija, makar ne došlo do izbacivanja sjemena, na temelju hadisa: “Kad čovjek zauzme položaj između četiriju ženinih udova te izvrši penetraciju, kupanje je obavezno” (el-Buhari, 291, i Muslim, 348). U verziji koju je zabilježio imam Muslim stoji dodatak: “…pa makar i ne ejakulirao.”

Mnogi bračni parovi griješe misleći da ne moraju uzeti gusul ukoliko se ne dogodi izbacivanje sjemena. I to je primjer nepozavanja osnovnih pitanja u islamu.

Uslijed penetracije mora se okupati u svakom slučaju, dok nakon ljubavne predigre to nije obavezno, osim ako se dogodi ejakulacija.

Odgovorio: Šejh Muhammed b. Usejmin

Obrada: www.religis.com

Komentiraj i izrazi svoje mišljenje!

Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published.

1 + nineteen =