Zekat na zlato i srebro

Onaj ko godinu dana bude posjedovao čistog zlata u iznosu od 200 dirhema, po mjeri koja važi za Mekku, taj je dužan dati zekat pet dirhema (četrdesetina). Ako bude posjedovao više od toga, pa makar to bio i jedan dirhem, podliježe istom pravilu. Nisab na zlato je dvadeset miskala(1) čistog zlata (četvrtina desetine), po mjeri koja važi za Mekku, ako bude više, podliježe istom pravilu, ako bude ispod toga koliko jedno zrno, nije obavezan dati zekat.

Onaj tko bi posjedovao krivotvorene dirheme, ali u tolikoj količini da bih njihova vrijednost bila ekvivalentna iznosu navedenog nisaba, dužan bi na to bio dati zekat. Zekat je obavezan na zlato u polugama, zatim na zlato i srebro koje je zabranjeno nositi, na zlatno i srebreno posuđe, zlatne kada koje koristi bogataša i sl.

S druge strane, za žene kojima je nošenje zlatnog i srebrenog nakita dozvoljeno nemaju obavezu davanja zekata na taj nakit. Zekat je obavezan dati i na dug ako se radi o solventnoj, platežno sposobnoj osobi, u suprotnom zekat će dati po izmirenju duga. Ako dug bude na određeni rok, obaveza zekata stupa na snagu istjecanjem  ugovorenog roka.

Izvor: Tajne posta, zekata i hadža (El-Gazali)

Obrada: www.putem-islama.com