Zašto šiije, od svih Alijinih, r.a., sinova, veličaju samo Huseina?

Piše: dr. Ahmed Nevfel
Preveo: Abdusamed Nasuf Bušatlić
Mnogi se pitaju: zašto šiije, od svih Alijinih, r.a., sinova, hvale i veličaju samo Huseina? Je li to samo zbog toga što je Husein, r.a., bio oženjen Perzijankom, odnosno kćerkom perzijskog kisre Jezdedžirda, pa oni, zapravo, veličajući Huseina i njegove potomke, veličaju perzijskog kisru Jezdedžirda i njegovu porodicu (Alu bejt Jezdedžird), a ne Poslanikovu, s.a.v.s., porodicu (Alu bejt En-Nebijj)?!
Odgovor je: da, upravo zbog toga šiije veličaju samo Huseina, a ne i ostale Alijine, r.a., sinove. No, prije odgovora na postavljeno pitanje, upoznajmo se sa Alijinim, r.a., sinovima:
Hasan ibn Ali ibn Ebi Talib,
Husein ibn Ali ibn Ebi Talib,
Muhsin ibn Ali ibn Ebi Talib,
Abbas ibn Ali ibn Ebi Talib,
Hilal ibn Ali ibn Ebi Talib,
Abdullah ibn Ali ibn Ebi Talib,
Dža’fer ibn Ali ibn Ebi Talib,
Osman ibn Ali ibn Ebi Talib,
Ubejdullah ibn Ali ibn Ebi Talib,
Ebu Bekr ibn Ali ibn Ebi Talib,
Omer ibn Ali ibn Ebi Talib.
Jeste li ikada vidjeli šiijsku zastavu na kojoj, naprimjer, piše: ”O Hasane!”, ili ”O Muhsine!”, ili ”O Abbase!”? Odgovor je, naravno, negativan. Pa, zašto onda šiije veličaju, hvale i pomoć traže samo od Huseina, r.a., pored činjenice da je Hasan, r.a., njegov rođeni brat, od oca Alije, r.a., i majke Fatime, r.a., i obojica pripadaju Ehli bejtu?
Oni to rade zbog sljedećih činjenica:
Svih dvanaest šiijskih imama potječu od Huseina, r.a.
Šiije veličaju i hvale Huseina, r.a., mimo ostalih Alijinih, r.a., sinova, samo zbog toga što je Husein, r.a., bio oženjen Perzijankom, Irankom, kćerkom perzijskog vladara Jezdedžirda, koja se zvala Šahzana.
Naime, prilikom konačnog pada i sloma Perzijskog carstva i smrti Jezdedžirda, među robljem koje su muslimani zarobili, bile su i tri Jezdedžirdove kćerke. Jednu od njih, Šahzanu, oženio je Husein, r.a.
Upravo zbog toga šiije veličaju samo Huseina, r.a., kao i zbog toga što su svi šiijski imami potomci Šahzane, a nikako zbog ljubavi prema Muhammedu, s.a.v.s., i Poslanikovom, s.a.v.s., Ehli bejtu, kako tvrde. Istina je da oni vole ”Ehli bejt”, perzijskog kisre, djeda šiijskih imama i oni vole tog djeda, Perzijanca, vatropoklonika, a ne Huseinovog, r.a., djeda, Muhammeda, s.a.v.s.
Dakle, svi imami koje šiije veličaju i podižu ih na stepen poslanika i bezgriješnih ljudi, potomci su Huseinovi, r.a., od njegove žene Perzijanke. I oni vole Huseina, r.a., i dvanaest šiijskih imama, jer vjeruju da je njihovim venama tekla perzijanska krv i da su oni potomci perzijskih vladara.

saff.ba