Zašto se HRT-ova novinarka u Dnevnik javila sa maramom na glavi?

Gledatelji Dnevnika 3 sinoć su primijetili maramu na glavi novinarke Petra Mlačić, koja se javljala uživo iz Islamskog centra, povodom posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Hrvatskoj te stote obljetnice priznanja islama u Hrvatskoj.

Novinarka je za javljanje iz džamije glavu omotala tradicionalnim pokrivalom muslimanki, maramom zvanom šajla. Iako je, s obzirom na to da nije imala sugovornika, novinarka javljanje mogla odraditi i ispred Islamskog centra, HRT-ovci su odlučili da je bolje da ostane unutra.

“Naša novinarka je tijekom izvješćivanja iz Islamskoga centra bila pokrivene glave iz poštovanja prema vjerskome objektu iz kojega izvješćuje te temeljem propisa za boravak u takvim objektima koji su jednaki posvuda u svijetu. Podsjećamo pritom da se televizijsko javljanje i uključenje u našu sinoćnju informativnu emisiju održavalo iz unutrašnjega prostora zagrebačkoga Islamskog centra”, rekli su s HRT-a za Index i dodali:

“Takva praksa nije novost te se izvjestiteljice Hrvatske radiotelevizije i tijekom javljanja iz islamskih država redovito pridržavaju svih propisa, pravila i običaja koji se odnose na države ili objekte u kojima borave”.

 

IZVOR: Index.hr