Zajednička dženaza namaz za nevino stradale u terorističkom napadu u Minhenu

Dana 28.07.2016, u glavnom gradu Bavarske, Minhenu, obavljena je dženaza namaz za nevino ubijene muslimane u zadnjem terorističkom napadu koji se desio 22.07.2016 ispred tržnog centra u ovom gradu. Kao što je poznato umno-poremećeni i Breyvikom inspirisani David oko 17h ispred tržnog centra ubio je 9 osoba, a više njih ranio.

Većina ubijenih su tinejdžeri uzrasta od 14 do 16 godina. Velika žalost za nevino ubijenim sugrađanima od kojih su sedmero muslimani, pokrenula je sve islamske zajednice i imame koji djeluju u Minhenu da obave zajedničku dženazu namaz. Ovaj skup je prvenac u našem prelijepom gradu. Više hiljada ljudi se okupilo ispred tržnoga centra kako bi odalo počast i klanjalo dženazu ubijenim. Među okupljenim bilo je muslimana i nemuslimana, a sve njih spaja jedna nit – a to je žalost i tuga za nastradalim.

Pored predstavnika islamskih zajednica dženazi namazu pridsustvovali su i predstavnici crkava, predstavnici političkog i kulturnog života grada Minhena. Ispred grada Minhena ovom skupu lično je prisustvovao i prvi čovjek ove bavarske prijestlonice gradonačelnik Dieter Reiter.

Program je započet učenjem Kur’ana hafiza Benjamin ef. Idrisa.

Gradonačelnik Minhena, Dieter Reiter, u svom kratkom obraćanju izrazio je duboko žaljenje za onim što se desilo u petak 22. Jula, nadajući se da se to više nikada neće ponoviti.

Ispred svih imama i muslimana Minhena prisutnima se obratio Izet ef. Bibić, glavni imam regije Bayern, koji je u svom govoru podvukao da je u petak u našem Minhenu cijeli ljudski rod ubijen devet puta. Također, ef. Bibić je izrazio nadu da naše komšije neće nasjesti na priču pojedinih islamofobičnih medija, te da će i dalje na nas muslimane gledati onim očima kojima su nas i prije gledali kao kolege, prijatelje i komšije.

„Kao što se ne može spojiti crno i bijelo, dan i noć, isto tako se ne mogu povezati psihopate i teroristi sa vjerom Islam“ – bile su između ostalog riječi Izet ef. Bibića.

Zatim se pristupilo klanjanju dženaze namaza, a nakon dženaze proučena je dova za nastradale muslimane i to na albanskom, turskom, arapskom i njemačkom jeziku.

Dženazi namazu prisustvovali su imami iz svih turskih, arapskih, albanskih i afganistanskih džemata. Imami iz svih pet Bošnjačkih džemata u Minhenu predvođeni su glavnim imamom Izet ef. Bibićem, te glavnim imamom regije Baden Winterberg Enver ef. Pašalić.

Zadnja dova i molba svih prisutnih bila je da se ovo zlo nikada nigdje ne ponovi.

Armin E

Radio BIR