Vučić: Neću rat i sukobe pravoslavaca i muslimana u Sandžaku

Narodni poslanik i bivši muftija Islamske zajednice u Srbiji, Muamer Zukorlić, pozvao je danas Vladu Srbije “da bude pametna kao i do sada” i da ne šalje Žandarmeriju da interveniše u vezi nelegalnog objekta te zajednice u centru Novog Pazara. Na novinarsko pitanje kakvu to poruku šalje javnosti, Aleksandar Vučić je rekao da ne želi razbijene glave

“Hoćete da imamo sukob pravoslavaca i muslimana? Ja neću. To ne znači da svaki musliman može da radi nešto je protivzakonito, ali dajte nam način da vidimo kako ćemo da primjenimo zakon i da pokušamo da pronađemo taj način, a ne da ulazimo u rat i u sukobe”,kazao je Vučić u Novom Sadu.

On rekao da “neće da pošalje 1.000 žandarma da bi smo se tukli sa muslimanima” i da “ne želi krvoproliće u Srbiji”.

“Mislite li da će muftija da pusti da mu to tek tako neko sruši (objekat) bez prisutnih 5.000 ljudi? Pa neće i već vam je to rekao i sada ja pitam da me posavjetujete kako da to srušimo”, rekao je Vučić.

Na komentar Zukorlića o mogućim “razbijenim glavama” ukoliko se rušenje dogodi, Vučić je kazao da je “sit takvih eksperimenata i da želi da se sve završi bez razbijenih glava”.

“Svi koji mi tu temu svaki dan namještaju, a svoje zadnjice izvuku, a ima ih i u Vladi i na drugim mjestima, sa porukom: ‘Hajde ti Vučiću započni rat’, ja im kažem: ‘Ma nemoj’. Ja neću da ijedno naše dijete pogine, a možemo to da uradimo s lakoćom, samo što je pitanje ko će da strada u svemu tome”, rekao je Vučić.

Dodao je da zapravo “svi znaju šta se dešava ali da njemu prebacuju odgovornost da donese odluku o tom problemu”.

Prema njegovim riječima, neko treba da kaže “da se sačeka i da se smiri stanje”.

“Hoćete li da imamo rast sljedeće godine tri posto i da imamo više zaposlenih? E, to ne može ako se razbijaju glave. Sit sam razbijanja glava”, dodao je on.

Beta