(VIDEO) NAKON 23 GODINE: Beograđanin pronašao vojnika ARBiH koji mu je spasio život u Sarajevu ‘92

Ivan Lalić imao je 25 godina kada je 1992. u konvoju Crvenog krsta, za koji je radio kao prevodilac, teško ranjen u Sarajevu. Iz džipa ga je izvukao Mufid, mladić za kojim je Ivan tragao 23 godine.
Tek prošle godine saznao je šta se desilo sa pripadnikom Armije BiH koji mu je spasio život. Naime, tog 18. maja, pala je granata na konvoj, izgubio je svijest a sljedeće čega se sjeća je da prema džipu u kojem je bio Ivan, trči jedan vojnik. Nije poznavao vojnika, niti je znao njegovo ime.

“Bio je oniži i imao je kosu onako kao Nele Karajlić. On me je izvukao, te pod kišom metaka i granata na leđima me sklonio na sigurno. Gledao me je jako zgrožen pošto sam bio pogođen u lice i nogu. Sav sam bio u krvi. Ubacio me u mali kombi i krenuli smo ka bolnici”, prisjeća se Ivan tog kobnog dana.

Sljedećeg jutra se Ivan, uprkos teškim povredama, probudio u bolnici. Vojnik koji ga spasio mu je došao u posjetu i donio “napolitanke”. Zbog povreda Ivan nije mogao da govori, ali je saznao njegovo ime. Mufid.

Nakon tog susreta, više se nikad nisu vidjeli. Ivan se mjesecima liječio u Beogradu, a kada se oporavio krenuo je u potragu za svojim spasiocem. Prolazile su godine, ali nije uspio saznati ništa. Napisao je čak i mali roman pod nazivom “Gdje si Mufide?”

Nakon 23 godine traganja, u decembru 2015. Ivan saznaje da su on i Mufid bili isto godište te šta se desilo sa Mufidom, šest mjeseci nakon što ga je spasio.

Dirljivu priču o tome šta se desilo sa Mufidom, za kojim je Ivan tragao godinama, pogledajte u videu prilogu.

(Cazin.NET)