Uznemirujući video: Prikazan do sada neobjavljeni snimak masakra hemijskim oružjem u Siriji

Anadolu Agency (AA) došla je u posjed neobjavljenih snimaka koji su snimljeni neposredno nakon napada hemijskim oružjem sirijske vojske u regiji Istočna Guta u kojem je u noći sa 20. na 21. august 2013. godine ubijeno 1.400 osoba, pretežno žena i djece.

Na snimcima se vide stravični prizori hiljada tijela žena i djece koji su stradali u hemijskom napadu snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, kao i napori ljekara i medicinskog osoblja da pomognu unesrećenima.

Izuzetno potresni sadržaji snimka prikazuju i veliki broj ranjenika u pokušaju da se oporave od trovanja bojnim gasovima, a ekipe Civilne zaštite vrše evidenciju i numerišu tijela smrtno stradalih.

Također, se vide i ukopi stradalih u masovne grobnice iskopane građevinskim mašinama.

Vlasti SAD-a ranije su upozorile da bi u slučaju napada zabranjenim hemijskim oružjem u Siriji moglo doći do vojne intervencije, ali nakon takvog napada u Istočnoj Guti zvanični Washington je napravio promjenu u sopstvenoj politici prema Siriji i uklonio hemijski napad sa spiska “crvenih linija“ za pokretanje intervencije.

Dogovorom Rusije i SAD-a u Siriji su naknadno uništena sva skladišta hemijskog oružja koja je prijavio sirijski režim. Međunarodna zajednica nije uvjerena da je režim prijavio sva postojeća skladišta te vrste naoružanja.