Utjecaj alkohola na organe u organizmu

Nervni sistem. Čovjekov mozak je sastavljen od različitih centara. Glavne funkcije obavljaju se u velikom mozgu, a funkcije manje važnosti obavljaju se u dijelu mozga ispod njega. Najviši centri su oni koji upravljaju voljom i rasuđivanjem, zatim dolaze centri za razumijevanje i razmišljanje, potom slijede centri za donošenje odluka o stvarima, a najniži centri su oni za kontrolu nad organima i osjećajima. Djelovanja vina idu od gore prema dolje i prvo narušavaju najvažnije funkcije mozga. Zato, prvo što se desi kod pijenja vina jeste da kod osobe poremeti upravljanje voljom i rasuđivanjem. Zbog roga je utvrđeno da se ovisnost o vinu javlja kod labilnih osoba, kod onih plitkog razuma, na njih se nije moguće osloniti (čak ni njihova vlastita porodica) i to su najprevrdjivije osobe.
Srce i krvni sudovi. Vino uzrokuje povećanje broja otkucaja srca, jer I% alkohola dovodi do povećanja broja otkucaja srca i to za I o otkucaja u minuti iznad normalnog ritma, a također je utvrđeno da alkohol dovodi do grčenja srčanih mišića što može dovesti do smrti.
Krvne stanice. Alkohol dovodi do uništavanja bijelih i crvenih krvnih zrnaca (leukocita i eritrocita) u jednakoj mjeri. Ako se koncentracija alkohola u vodi poveća za I% u jednoj kapi krvi, crvena krvna zrnca (eritrociti) postaju žuta, jer se smanjuje broj bijelih krvnih zrnaca (leukocita). Ovo dalje znači da se smanjuje količina apsorpcije oksigena, dolazi do odumiranja krvnih stanica, organi se brzo zamaraju i smanjuje se otpornost tijela prema različitim vrstama mikroba.
Jetra. Alkohol uzrokuje bolest poznatu pod nazivom “alkoholna oštećenja jetre”, koja je veoma raširena na Zapadu, a veoma je rijetka među muslimanima, zbog Allahove dobrote i milosti. Kao posljedica ove bolesti velika količina stanica jetre odumire i pretvara se u mrtvo tkivo. Zato smo obavezni da cijenimo svoju vjeru koja nam je zabranila ove odvratne stvari i koja čuva naš razum. Mi trebamo koristiti počasti koje nam vjera daje.
www.putem-islama.com