UKOLIKO STE KLIKNULI NA FACEBOOK LINK ‘KO VAM GLEDA PROFIL’, ISTI VAM JE U OPASNOSTI!

Internet prevare na internetu su sve češće, a jedna od najstarijih ponovo je aktuelna i na društvenim mrežama u BIH. U pitanju je link koji vas navodno vodi do sajta ili aplikacije gdje ćete, obećava lukavi pošiljalac, vidjeti ko gleda vaš Facebook profil.

Ovakva smicalica stara je gotovo koliko i sama društvena mreža, a kompanija je više puta demantovala da stoji iza takvih opcija, naglašavajući da tu vrstu kršenja privatnosti nikada ne bi dopustila.

“Facebook ne nudi način da bilo koji njegov korisnik vidi ko mu gleda profil, niti na bilo koji način dozvoljavamo pojedincima ili aplikacijama pristup takvim informacijama”, rekao je svojevremeno portparol Facebooka Sajmon Aksten.

Za one koji kliknu taj link ne postoje dobre vijesti. Ne samo što neće vidjeti ko im gleda profil – već će njihov profil gledati osoba skrivenih namjera, koja im ga čak može i ukrasti.

Savjeti Facebooka je da nikada ne ukucavate svoju lozinku ukoliko niste sigurni da se nalazite na pravom meniju društvene mreže i ne idete na eksterne linkove koji vas odvode sa društvene mreže na sumnjive sajtove.

Ukoliko ste nasjeli na ovu prevaru ili mislite da je to uradio neko koga poznajete, promijenite šifru što prije i pratite svoj profil kako biste mogli da reagujete na najmanji znak sumnjivih aktivnosti na njemu.

(ATV/Hayat/Foto: FB)