U noći Kadr klanja se posebna nafila-namaz, pročitajte kako…

In Ramazan
rrr

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

U noći Kadr klanja se posebna nafila-namaz. Prenosi se od lbn Abbasa, r.a., da je čuo Vjerovjesnika, a.s., kako kaže: “Ko klanja u noći Kadr dva rekata,treba proučiti: Fatihu (jedanput) i Kul huvallahu ehad (sedam puta), a nakon selama zatražiti oprost riječima:

“Estagfirullahi ve etubu ilejhi” (sedamdeset puta), neće ustati sa svoga mjesta, a da mu Allah, dž.š,. ne oprosti grijehe njemu i njegovim roditeljima, i poslat će Allah, dž.š., meleke da posade drveće u Džennetu i dobit će dvorac kraj kojeg će rijeke teći i neće otići sa dunjaluka sve dok ovo ne vidi” (Muhamed en-Hazili, Hazinetul-esraril-kubra, Misr, 1349.god. po H.str.44.)

Nafila povodom Lejletul-kadra ima najmanje dva rekata, dok najveći broj rekata zavisi od samog klanjača. Najbolje bi bilo tokom dana pripremiti se, a zatim cijelu noć Kadra provesti u ibadetu jer je cjelokupna noć, od akšama do pojave zore, blagoslovljena. Selam se predaje nakon svaka dva rekata.
Nijet za ovu nafilu je: “Nevejtu en usallije iillahi teaia salate lejietil-kadri edaen mustakbilel kibleti Allahu ekber.”

Nakon namaza lijepo je proučiti uobičajeni tesbih, a zatim na sedždi ili sa podignutim rukama, skrušeno, Allaha, dž.š., zamoliti ono što želimo.

Za Lejletul-kadr dobro je učiti dovu koju je Poslanik a.s. preporučio hazreti Aiši: “Allahumme inneke ‘afuwun tuhibbul-‘afve f’afu ‘anni”. (O moj Gospodaru, Ti si Taj koji oprašta, voliš oprost pa mi oprosti.).

  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala putem-islama.com
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal putem-islama.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Možda želite pročitati i ovo!

ttt

Šta je taj dan, Jevrej Abdullah ibn Selam, vidio i čuo?

Vidio je nešto, čime nas Allah nije počastio, ali ono što je čuo, došlo je do nas, kako bi

Read More...
fff

Jesam li i ja lopov?

Jedan Sudanac je studirao u Irskoj. Nakon završetka studija i povratka u Sudan napisao je svoje utiske o boravku

Read More...
rrr

Jadikovanje … ta loša navika

Jedan moj prijatelj se suočavao sa ozbiljnim pritiskom života u žiži javnosti. Želio je da bude anoniman, nepoznat svijetu. Neprestano su

Read More...
Test

Mobile Sliding Menu