TELBINA – JELO KOJE OTKLANJA TUGU ( UZ ALLAHOVU POMOĆ )

In Prirodni lijekovi
fff

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Oživljavanje sunneta / Poslanikova sallallahu alejhi ve sellem medicina / Telbina

Prenosi se od Aiše radiallahu anha da je rekla: ” Jedite to (telbinu), ja sam cula Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: ‘Telbina smiruje srce bolesnika i ublažava žalost.’ ” (Sahihu-l Bukhari , 4/5417)

Moderni naucnici se istraživanjem došli do podataka da je ova hrana veoma pogodna i ucinkovita protiv živcanih problema, depresije, stomacnih tegoba (za cišcenje), itd.

Sastojci (za jednu osobu) : – 250 ml vode – 2-3 kašike integralnog jecmenog brašna – Po želji : – 250 ml mlijeka – 1 kašika meda Priprema : Voda se stavi da prokuha, kada prokuha doda se brašno (2 kašike ko želi rijetko, 3 ko želi gušce), i miješa se. Zatim ko želi u tu smjesu doda mlijeko i po želji još brašna ( zavisno želi li gušce ili rjede). Kada se skine sa vatre i malo ohladi doda se med.  – ovo je odprilike recepet, ON SE SVAKAKO MOZE PREPRAVLJATI.

Telbina

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas je obavijestio o obroku koji uklanja tugu i olakšava brigu.

 

Rekao je, sallallahu alejhi ve sellem: “Telbina je sredstvo za osvježenje bolesnikovog srca koje mu odnosi dio žalosti.” (muttefekun alejhi)

TELBINA: Supa koja se pravi od brašna ili mekinja, sa medom i mlijekom.

OSVJEŽENJE BOLESNOM SRCU: Znaći da djeluje okrepljujuće na srce, uklanja iz njega osjećaj tuge te mu ponovo vraća životnu energiju i entuzijazam…….

LJEKOVITOST JEČMA

– Obiluje nezasićenim masnim kiselinama tj. 35 % njih koje smanjuju holesterol u krvi što nije slučaj ni sa jednom drugom žitaricom.

– Odlikuje se visokim sadržajem fosfora, magnezija, kalcija, kalija, cinka, željeza, fluora.

– Sadrži selen i bakar koji su važni sastojci antioksidativnih enzima koji štite organizam od slobodnih radikala a selen u organizmu smanjuje rizik od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti.

– Bogato je vitaminima E, u manjim količinama A i D.

– Bogat vitaminima B kompleksa a posebno se ističu vitamin B5 koji je neophodan za metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina te vitamin B12 koji je inače rijedak u žitaricama.

– Zbog značajnog udjela vlakana snizuje povišenu razinu holesterola i održava povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore.

 

 

 

  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala putem-islama.com
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal putem-islama.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Možda želite pročitati i ovo!

dfasf

NA OVOM MJESTU JE DŽIBRIL, ALEJHIS-SELAM, NA POČETKU POSLANSTVA PODUČIO POSLANIKA, SALLALLAHU ALEJHI VE SELLEM, KAKO ĆE…

PET STVARI KOJE NISTE ZNALI O MERMERU PORED VRATA KABE (FOTO) NA OVOM MJESTU JE DŽIBRIL, ALEJHIS-SELAM, NA POČETKU

Read More...
iii

KADA MELEKI UMIRU…..SUBHANALLAH!

Kada Uzviseni Allah naredi meleku Israfilu da puhne u rog ( a Israfil je ogroman melek, njegova krila dosezu

Read More...
iii

Jedan od najčešćih mitova u vezi Časnog Kur’ana

Kur’an koji vi, muslimani, danas imate nije originalni Kur’an, već Osmanov. Jedan od najčešćih mitova u vezi Časnog Kur’ana

Read More...
Test

Mobile Sliding Menu