Svijet zabrinut: Približava se kraj bananama!?

In Svijet
banana-min

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Svijet se ne može zasititi banana, najprodavanijeg voća na planeti. Ali banane kakve poznajemo na zapadu pod ozbiljnom su prijetnjom potpunog uništenja. Pola globalne proizvodnje banana i 99 posto količine koja se konzumira u razvijenim zemljama pripada sorti Cavendish, kojoj prijeti soj pogubnog gljivičnog oboljenja TR4, prenosi Hina. – Zasad nemamo učinkoviti način borbe protiv soja TR4 i jednom kad zarazi plantažu može ostati u tlu desetljećima – objavila je nedavno UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO). TR4 otkriven je u jugoistočnoj Aziji 90-ih godina i od tada se proširio u Afriku i dijelove Bliskog istoka.

Kada bi zahvatio Indiju, najvećeg svjetskog proizvođača banana, ili Ekvador, najvećeg svjetskog izvoznika, posljedice bi mogle biti razorne. Stručnjaci kažu da problem izaziva globalnu zabrinutost zbog prevelike ovisnosti o sorti Cavendish, nasljeđu zelene revolucije 60-ih godina kojom je znatno povećana proizvodnja zbog upotrebe mehanizacije i hemijskih gnojiva. Proizvodnja banana se više nego učetverostručila u posljednjih pet desetljeća i skočila s 22 miliona tona 1961. na više od 107 miliona tona 2013. godine, po statistikama FAO-a. Ali nije problem samo u bananama. – Mehanizacija ne može djelovati bez standardizacije – objašnjava dr. Chikelu Mba, nigerijski genetičar u FAO-u. – Kako bi iskoristili kombajn ili drugu mehanizaciju trebaju vam biljke koje rastu do iste visine, koje zriju u isto vrijeme i tako dalje. Ta uniformiranost ugrožava naš prehrambeni sistem – rekao je Mba za dpa. – U neku ruku, naš uspjeh je i naša noćna mora – naglasio je.

avaz.ba

 

  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala putem-islama.com
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal putem-islama.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Možda želite pročitati i ovo!

ttt

Šta je taj dan, Jevrej Abdullah ibn Selam, vidio i čuo?

Vidio je nešto, čime nas Allah nije počastio, ali ono što je čuo, došlo je do nas, kako bi

Read More...
fff

Jesam li i ja lopov?

Jedan Sudanac je studirao u Irskoj. Nakon završetka studija i povratka u Sudan napisao je svoje utiske o boravku

Read More...
rrr

Jadikovanje … ta loša navika

Jedan moj prijatelj se suočavao sa ozbiljnim pritiskom života u žiži javnosti. Želio je da bude anoniman, nepoznat svijetu. Neprestano su

Read More...
Test

Mobile Sliding Menu