Šta je more na Novom Zelendu izbacilo nakon zemljotresa (VIDEO)

Zemljotres na Novom Zelandu bio je toliko snažan da se od njega morsko dno podiglo za čak dva metra i eksplodiralo kroz pijesak.
Nevjerovatne fotografije prikazuju kako je potres magnitude 7,8 podigao morsko dno za čak dva metra, nakon čega je ono kroz pijesak eksplodiralo. Dramatične fotografije snimljene iz zraka otkrivaju razmjer razaranja na obali Kaikoure. Naučnici kažu da nikad nisu vidjeli takvo što, poput ovolikog podizanja morskog dna uzrokovnog potresom. Više od hiljadu turista i stanovnika nakon potresa je evakuisano iz grada uz more, piše Daily Mail.

Zemljotres je uzrokovao golemu štetu za kuće i obližnje ceste, ali štete se vide i na tamošnjim planinama. Fotografije su više od 1000 puta podijeljene na Twitteru, a pokazuju koliki je uticaj zemljotres imao na biljni i životinjski svijet. Na nekima se vide kako su morski organizmi nasukani. Mnogi od njih ne mogu preživjeti izvan vode. Anna Redmond, stanovnica Novog Zelanda, fotografije koje prikazuju koliko se morsko dno podiglo nakon potresa, objavila je na svom Facebook profilu. Iako ovaj potres nije prvi koji je pogodio otok, stručnjaci tvrde da je prvi potres tolike jačine da je uzrokovao podizanje morskog dna. Morski geolog Dr. Joshu Mountjoy rekao je da nikad nije vidio takvo nešto. ‘Riječ je o vrlo kompleksnom puknuću. Potrajat će neko vrijeme dok se sve opet vrati u normalu’, dodao je.

Podsjetimo, zemljotres magnitude 7,8 pogodio je područje 91 kilometar udaljeno od Christchurcha na Novom Zelandu, objavio je Američki geološki institut u nedjelju. Stanovnici Novog Zelanda sklonili su se na viša područja u nedjelju kasno navečer kad je prvi val tsunamija zapljusnuo istočnu obalu nakon snažnog potresa jačine 7,8. Novozelandsko ministarstvo za civilnu odbranu i krizna stanja saopštilo je da je zemljotres prouzrokovao tsunami i da je prvi val zahvatio područje blizu Kaikoure i Wellingtona na sjeveroistočnoj obali te ostrvske države. Seizmolozi i dalje prate popratna podrhtavanja tla, kojih je nakon potresa bilo oko dvije hiljade. Vlada procjenjuje da su šanse da još jedan potres iste jačine pogodi to područje u sljedećih 30 dana jedan naprema tri.

avaz.ba

8 total views, 1 views today

Iznesite svoje mišljenje

comments