Savjet roditeljima, koji su dobili prinovu

In Islamski tekstovi, Majke i bebe
ttt

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Kad dođe prinova u kuću, svi žele da je vide: rodbina, prijatelji, komšije.

Svako od njih, na tek rođenu bebu gleda sa oduševljenjem i divljenjem. Međutim, neki od njih, veoma često (uglavnom iz zaborava ili zbog uzbuđenja), tokom gledanja u bebu, ne blagosivaju je riječima:”Mašallah”, što, ako Allah odredi može doći do uroka, a samim tim, i do određenih problema kod bebe (nekontrolisan plač, nespavanje, odbijanje dojenja majke, žutilo u licu)
Svakako, ovo mogu da budu i medicinski problemi, tako da se treba prvo potražiti savjet pedijatra.

Da bi se spriječilo djelovanje uroka, odnosno da bi roditelj zaštitio svoje dijete od urokljivih očiju, neka urade sljedeće.

– Kad vam se neko najavi u goste ili vi trebate nekoga sa bebom da posjetite, sa nijjetom zaštite, možete dijete od uroka zaštiti na dva načina:

1. Sakupite dlanove ruku prema licu i unutar dlanova proučite sure: Ihlas, Felek i En-Nas i dovu: U’izukum bi kelimatillahi tamme, min kulli šejtanin ve hamme, ve min kulli ‘ajnin lamme, a zatim u zatvorene dlanove puhnite i takvim rukama potarite po bebi, lice, glava, prsa i komplet tijelo.

2. Drugi način je isti kao i prvi, samo ne morate učiti u ruke, nego pored bebine glave proučite gore navedeno, i onda lagano puhnete u nju, od glave pa prema dolje.

Nakon ovoga, uz Allahovu pomoć, vaša beba, biće zaštićena od džinskog i ljudskog uroka.

Ovako isto možete bebi proučiti i pred spavanje.

Saudin Cokoja, prof.

  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala putem-islama.com
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal putem-islama.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Možda želite pročitati i ovo!

ttt

Šta je taj dan, Jevrej Abdullah ibn Selam, vidio i čuo?

Vidio je nešto, čime nas Allah nije počastio, ali ono što je čuo, došlo je do nas, kako bi

Read More...
fff

Jesam li i ja lopov?

Jedan Sudanac je studirao u Irskoj. Nakon završetka studija i povratka u Sudan napisao je svoje utiske o boravku

Read More...
rrr

Jadikovanje … ta loša navika

Jedan moj prijatelj se suočavao sa ozbiljnim pritiskom života u žiži javnosti. Želio je da bude anoniman, nepoznat svijetu. Neprestano su

Read More...
Test

Mobile Sliding Menu