Savjet mami i babi koji imaju malu djecu

In Islamski tekstovi, Majke i bebe
ttt

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Vjerujem da svaki roditelj, uz dosta pažnje i ljubavi, svoje dijete ili djecu, spremi za spavanje.

Čisto mjesto i pidžama, dijete je “suho” i dovoljno nahranjeno. Određeni broj majki, pred uspavljivanje djeteta, da li putem ljuljanja ili druženjem sa njim pored krevetića, djetetu pjevuši razne dječije pjesmice, kako bi dijete brže zaspalo, što je lijepo i poželjno.

Međutim, ovdje je veoma važno uraditi i još jednu stvar, koju dobar dio roditelja ne praktikuje, a radi se o učenju zikra pred spavanje.
Zbog zaštite, lijepog sna i mirne noći, majka ili otac, trebali bi svome djetetu, da prouče zikr pred spavanje. Znate, bude dosta slučajeva, da dijete neće da spava, plače do kasno u noć, često se budi, plače u snu, odbija da jede noću, grči se dok spava i sl. Svakako, većina ovih problema, vjerovatno su promjene koje se dešavaju kod djece, grčići, promjena ishrane, medicinski problem i sl., ali opet, učenjem zikra pred spavanje, kojeg je učio i preporučio da se uči, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, može djetetu, da donese smirenost i svaki oblik zaštite.

Znamo iz hadisa, kako i na koji način, odrasli da uče zikr pred spavanje, međutim, kako će to da uradi roditelj za svoje malo dijete?

Na sljedeći način:
Majka ili otac, nakon što stave dijete u krevetić, sjesti će pored njega, zatim će svoje otvorene i spojene dlanove, približiti ustima i u njih proučiti sa nijjetom zaštite: Ajetul kursiju, suru Ihlas (3x), suru Felek (3x) i suru En-Nas (3x). Nakon što završe učenje, puhnut će u svoje šake, u koje su učili navedeno a zatim će dlanovima potrati po djetetu, od glave pa prema nogama.

Drugi način je sličan, samo se kod ovog načina, gore navedeni ajet i sure, uče direktno kod djetetove glave, polahko, tiho i blago a zatim se puhne niz dijete, od glave prema nogama.

Od svega navedenog, najvažnije je proučiti kur’anski ajet, Ajetul kursiju. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem bi govorio: “Kada legneš u postelju prouči Ajetul kursijju, tako će te štititi od Allaha (poslan) zaštitinik (melek), i šejtan ti se neće primaći.” (Buharija)

Zatim se dijete bismillom pokrije i bismillom ugasi svijetlo.

Saudin Cokoja, prof.

  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala putem-islama.com
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal putem-islama.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Možda želite pročitati i ovo!

ttt

Šta je taj dan, Jevrej Abdullah ibn Selam, vidio i čuo?

Vidio je nešto, čime nas Allah nije počastio, ali ono što je čuo, došlo je do nas, kako bi

Read More...
fff

Jesam li i ja lopov?

Jedan Sudanac je studirao u Irskoj. Nakon završetka studija i povratka u Sudan napisao je svoje utiske o boravku

Read More...
rrr

Jadikovanje … ta loša navika

Jedan moj prijatelj se suočavao sa ozbiljnim pritiskom života u žiži javnosti. Želio je da bude anoniman, nepoznat svijetu. Neprestano su

Read More...
Test

Mobile Sliding Menu