S Kur’anom živio, i s Kur’anom u naručju preselio na ahiret

Na protekloj hutbi u Begovoj džamiji u Sarajevu, hfz. Salih Halilović je spomenuo istinit slučaj čovjeka iz Diviča kod Zvornika koji je cijeli život proveo uz Kur’an, a s njim i preselio na ahiret. Dženaza mu je bila prije nekoliko dana….

Hafiz kaže da je taj čovjek puno bio vezan za Kur’an, da ga je svaki dan učio, pa su mnogi sumnjali da ga zna i napamet. Nije se kako kažu odvajao od Knjige. Takođe, bio je i veliki dobročinitelj, pomagao siromašne i nemoćne, gradio hajrate.

Kad mu se primakao smrtni čas i kad je pao u postelju, nastavio je s učenjem Kur’ana kao i kad je bio zdrav. Često je učio jednu kur’ansku dovu: “La ilahe illa Ente, subhaneke, inni kuntu mine-z-zalimin. Nema boga mimo Tebe, slavljen neka Si, ja sam se prema sebi ogriješio.” S ovom dovom na usnama je i preselio s ovog svijeta, s Kur’anom u srcu i naručju.

Ovaj čestiti čovjek je s Kur’anom živio, s Kur’anom i dovom preselio na ahiret, i s Kur’anom će biti proživljen na Sudnjem danu.

Poruka kazivanja jeste da među nama imamo ljude odane vjeri, koji vole Kur’an i žive po njemu. Možda su među ljudima neprimjetni, ali kod Gospodara nisu zaboravljeni. Primjer ovog čovjeka i njegove ustrajnosti u učenju Kur’ana, može nam poslužiti kao inspiracija da se više družimo s Kur’anom, i da iskoristimo naše slobodno vrijeme u korisne aktivnosti.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić