Psovanje islamskih svetinja

Pitanje:

Jedan brat je postavio pitanje u vezi svoje zene koja na svakom koraku psuje islamske svetinje a svoju zensku djecu naziva ogavnim imenima. Brat kaze da ju je savjetovao mnostvo puta, medjutim ona tada biva samo gore, pa brat pita za savjet sta da radi. Inace ona potice iz muslimanske porodice.

Odgovor:

Alejkumusselam!

Psovanje Allaha, Poslanika, mushafa i slično automatski izvodi onog ko je bio musliman iz islama oko čega nema razilaženja među učenjacima ovog Ummeta. Muslimanu nije dozvoljeno da živi sa ženom murtedkinjom (otpadnicom od islama) po idžmau učenjaka, kao što mu nije dozvoljeno ni da oženi ženu mimo muslimanke ili kitabijke.

Prema tome poštovani brate, vadžib ti je da ostaviš tu ženu, da je pustiš i da joj daš talak. A bićeš veliki griješnik ako i dalje nastaviš živjeti sa njom a ona je u takvom stanju.

Takođe, nije ti dozvoljeno da njoj ostaviš djecu, moraš ih uzeti sa sobom svetroje, jer nije dozvoljeno da djeca budu pod skrbništvom nevjernice, jer će ih odvesti i navoditi na kufr, neće voditi računa o njihovom islamskom odgoju, moralu i slično. Poznato je fikhsko pravilo “Nema skrbništva kjafiru nad muslimanom“.

Po onome kako si ti opisao nema nade u njen popravak, prema tome uradi kako ti je gore rečeno znaj da u tome nemaš grijeha nego imaš sevap jer ona zbog psovanja Allaha i Poslanika zaslužuje mnogo gore i mnogo više od toga što ti je rečeno. Ve billahi tevfik.