PROPISI O DJETETU KOJE JE UMRLO PRIJE NAPUNJENJA TRI GODINE

In Pitanja i odgovori
pitanje

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Pitanje:· Jusuf b. Muhammed b. Ibrahim ei-Atik PROPISI O DJETETU KOJE JE UMRLO PRIJE NAPUNJENJA TRI GODI NE Kakav je status djece koja umru prije nego sto napune tri godine?

Odgovor: Propis za takvu djecu na dunjaluku jeste da se sa njima postupi kao što se postupa s njihovim očevima i majkama. Tako ono dijete čija su oba roditelja musl imani ili jedan od njih, prema njemu se postupa kao prema svakom muslimanu u pogledu gasuljenja, kefina, dženazenamaza, ukopa u muslimansko mezarje i u nasljedstvu rodbine iz njegove imovine. A ako su mu roditelji nevjernici, prema njemu se postupa kao i prema ostalim nevjernicima.

Što se tiče propisa u vezi s njima na ahiretu, ako su im roditelji bili nevjernici, njihov slučaj je prepušten Allahu Sveznajućem, Mudrom, Pravednom, Blagom i M ilostivom, zbog riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sell em, kada je upitan o djeci mušrika:

Allah najbolje zna šta bi oni radili.”9

Slavljen neka je A llah koji im neće učiniti nepravdu ni koliko je zrno gorušice, a On je Onaj koji sve potanko zna i o svemu je obaviješten. A ako su oba roditelja ili jedan od njih bili muslimani, on će, uz Allahovu milost, biti stanovnik Dženneta. 10 (Stalna komisija za fetve)

9 Ahmed, Buharija i Muslim.

10 Fetava ledžne (8/404-405).

www.putem-islama.com

  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala putem-islama.com
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal putem-islama.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Možda želite pročitati i ovo!

ttt

Šta je taj dan, Jevrej Abdullah ibn Selam, vidio i čuo?

Vidio je nešto, čime nas Allah nije počastio, ali ono što je čuo, došlo je do nas, kako bi

Read More...
fff

Jesam li i ja lopov?

Jedan Sudanac je studirao u Irskoj. Nakon završetka studija i povratka u Sudan napisao je svoje utiske o boravku

Read More...
rrr

Jadikovanje … ta loša navika

Jedan moj prijatelj se suočavao sa ozbiljnim pritiskom života u žiži javnosti. Želio je da bude anoniman, nepoznat svijetu. Neprestano su

Read More...
Test

Mobile Sliding Menu