Propis nazivanja nevjernika i fasika gospodinom

In Islamski tekstovi, Pitanja i odgovori
fff

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Pitanje:

Da li smijem nevjerniku reći: „O, gospodine“ ili da to, na primjer, napišem na računu?

Odgovor:

Nije dozvoljeno reći „gospodine“ niti nevjerniku niti fasiku, zato što se prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:

„Ne govorite munafiku: ‘gospodine!’“

Vidimo da je Vjerovjesnik to zabranio. Stoga, vjernik ne smije nazivati nevjernika niti fasika gospodinom jer je to veličanstven opis koji ne dolikuje jednom nevjerniku niti fasiku, a gospodin (sejjid) znači prevodnik, velikan, pravnik.

Prema tome, ne treba nazivati onoga ko ne vjeruje u Allaha ili je poznat po javnom činjenju grijeha gospodinom. Naprotiv, obraćat će mu se njegovim pravim imenom, primjera radi: „taj i taj“, ili „otac tog i tog“, kao što je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao za poznatog munafika Abdullah ibn Ubejja:

„Šta je učinio Ebu El-Habbab?“

Pa ako bude nazvan svojim nadimkom ili imenom, u tome nema nikakve smetnje, i to je dovoljno. Ali, da se kaže „gospodin taj i taj“ ili pak upotrebi naziv čiji je značaj veći od pomenutog – to nije dozvoljeno, jer je dotičan fasik opće poznat po svom fisku.

I nema moći niti snage osim od Allaha.

Odgovorio: šejh Abdullah b. Abdul-Aziz bin Baz, rahimehullah

Izvor fetve: „Fetava nurun ala ed-derb“ (1/300)

  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala putem-islama.com
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal putem-islama.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Možda želite pročitati i ovo!

Kaba-mekka

NAUČNICI KRILI TAJNE I ČUDA OKO SVETE KABE!

Zlatna sredina planete Zemlje, prema zajednickim polozaju svijetskih jezika, mrezna (merdijani i paralele) mapa, je u svetom gradu –

Read More...
matematicka konstrukcija Kur'ana

Matematička konstrukcija Kur’ana

Islamskim ucenjacima je znacenje ajeta “Nad njim je devetnest” dugo vremena bio nepoznat. Sve dok dr. Resad Halifa 1974

Read More...
kihanje

Jeste li znali da jednim kihanjem cijela soba ostaje inficirana satima?

Jednim kihanjem cijela soba ostaje inficirana satima Ukoliko osoba kašlje ili kiše tokom zime, za to postoji razlog. Naučnici

Read More...
Test

Mobile Sliding Menu