Proljev kod dojenčadi i male djece

Ako odrasla osoba oboli od proljeva, to znači da se organizam nastoji očistiti od štetnih tvari, što je veoma korisno i zdravo. Međutim, da li se isto dešava i kod dojenčadi kod koje se javlja proljev? Proljev kod dojenčadi, kao i kod djece koja su još mala, veoma je ozbiljna stvar, jer dijete izlažu brzom gubitku vode u organizmu (dehidraciji). Kako postupiti u ovoj situaciji?

Prvo: za rješavanje problema dehidracije kod djece nije najbolje rješenje dati im da piju vodu ili voćne sokove, nego se savjetuje da uzmu neki od lijekova protiv dehidracije namijenjen dojenčadi ili maloj djeci. Pored toga, treba znati da je dobro da djeca hodaju za vrijeme jakog proljeva. Također, moguće je da osoba sama spravi napitak protiv dehidracije: uzme se jedna mala kašika šećera i malo soli i to se stavi u litru vode.

Drugo: treba voditi računa o ishrani male djece. Kada dijete ima jak proljev, ne treba mu davati mlijeko taj dan. Isto tako, malom djetetu ne treba davati uobičajenu hranu. Savjetuje se da se dan ili dva djeci koja doje daje riža, sok od jabuke ili banane. Jedna od dobrih strana ovih namirnica jeste i to što su uvijek dostupne.

Treće: treba znati odrediti kada prestati sa uzimanjem lijekova. Najveća greška koju čini većina ljudi jeste upravo to Što ne znaju kada prestati sa uzimanjem lijekova. Nekada dijete oboli od proljeva kra­ ći vremenski period, te mu se javlja rijetka stolica jednom ili dvaput na dan. Tada nije potrebno uvoditi neki dugi strogi režim ishrane. Hranu treba prilagoditi u trajanju od dan-dva.

Četvrto: kao lijek treba uzimati mrkvu. Nakon što prođu prva dva dana, treba obezbijediti da se u crijevima obnove korisne bakterije. Zato treba piti pola čaše provarenog mlijeka na dan, kako bi se povratilo prijašnje stanje.

Peto: također, treba znati da je pileće· i goveđe meso korisno za djecu. Za neku djecu je korisno da se u meso stavi malo više soli, jer ih to navodi da piju više vode, što, možda, inače ne žele. Ipak, to ne treba činiti više od dva-tri puta na dan.

www.putem-islama.com

11 total views, 1 views today

Iznesite svoje mišljenje

comments