PRESUDA KARADŽIĆU: Optuženi nije kriv za genocid u sedam opština

15:22 “Sistematska priroda ubistava pokazuje da je postojao plan da se uništi svaki vojno sposobni muškarac iz grupe, što može dovesti do uništenja te grupe. Zaključuje se da su članovi srpskih snaga, namjeravali da unište Bošnjake u Srebrenici kao takve”, kazao je Kwon.

15:20 Zaključeno je da kompleksna operacija ubistava ne bi bila moguća bez podrške komandanta Glavnog štaba VRS-a Ratka Mladića, koji je imao cilj uništenje muškaraca iz Srebrenice.

15:17 “U danima nakon operacije ubistva, pripadnici srpskih snaga su u pojedinačnim operacijama ubijali zarobljene Bošnjake. Dokazi govore da je najmanje preko 5.000 ljudi ubijeno”, kazao je Kwon.

15:14 Odvedeni su Srebreničani na više lokacija, a 13. jula u skladištu Kravici ubijeno je više stotina Bošnjaka. U narednim danima Srebreničani su kratko prebačeni u Zvornik, a zatim odvedeni na lokacije oko Zvornika, gdje su ih ubili pripadnici srpskih snaga.

15:12 Kwon je kazao da nakon što su se Bošnjaci okupili u Potočarima, pripadnici VRS-a su razdvajali muškarace od žena i djece 12. i 13. jula 1995. godine. Odvojeni muškarci su odvedeni u Bratunac, a uporedo su počele predaje muškaraca Bošnjaka, koji su kolonom kroz šumu pokušali doći do teritorije pod kontrolom Armije BiH.

15:11 “Sastanci u Fontani bili su samo fasada da se prikrije plan da se žene, djeca i stariji trajno uklone iz Srebrenice”, kazao je Kwon.

15:10 Zaključeno je da je, kada je Srebrenica osvojena, nastao plan da se uništi populacija Bošnjaka.

15:09 Svjedočenje Momira Nikolića da je čuo Vujadina Popovića kako govori da “Balije treba ubiti”, Vijeće ocijenilo vjerodostojnim.

15:08 Kwon je rekao da je nakon preuzimanja vlasti u Srebrenici komandant VRS-a Ratko Mladić na sastancima u hotelu “Fontana” rekao predstavnicima Bošnjaka da mogu izabrati hoće li „preživjeti“ i najavio da će vojno sposobni muškarci biti „pregledavani“.

15:04 Prešlo se na optužbu za genocid u Srebrenici. Sudija Kwon je rekao da su srpske snage i prije jula 1995. godine u enklavi stvorili „nemoguće uslove za život“.

15:00 Sudsko vijeće proglasilo je Karadžića krivim za uzimanje posmatrača UN za taoce.

14:59 Zaključeno je da je postojao UZP, čiji je član bio Karadžić, s ciljem uzimanja posmatrača za taoce da bi se zaustavili NATO napadi.

– Ne samo da je Karadžić imao namjeru da zarobi pripadnike UN-a, već je namjeravao i da im prijeti kako bi se sprovele namjere članova UZP-a – kazao je Kwon.

14:58 Prešlo se na tačku koja Karadžića tereti za uzimanje talaca. Sudija Kwon je rekao da su snage VRS-a zarobile neke posmatrače Ujedinjenih Nacija 1995. godine, uprkos činjenici da su imali zakonsku zaštitu. Odbačen je Karadžićev stav da su snage VRS-a imale pravo da zarobe posmatrače, jer su ni bili „borci na suprotnoj strani“.

– Vijeće zaključuje da posmatrači UN nisu bili dio sukoba i da zarobljeni posmatrači nisu bili aktivni učesnici sukoba – rekao Kwon.

14:57 Zaključuje se da je Karadžić bio ključni član UZP za Sarajevo. Bez njegovog pristanka, zločini SRK ne bi se mogli desiti.

14:54 Optuženi snosi odgovornost za ubistvo i protivpravno širenje terora nad civilima u Sarajevu.

14:51 “Umjesto da zaustavi napade nad civile, optuženi je negirao zločine i optuživao bh. stranu da snosi odgovornost za njih”, kazao je Kwon. 14:50 Optuženi je kao vrhovni komandnat VRS-a odobravao vojne direktive koje se tiču Sarajeva i time je produžio opsadu i kampanju snajperskih napada i granatiranja, istakao je Kwon.

14:48 Zaključeno je da je postojao zajednički plan od 1992. do 1995. i da je potekao od političkog i vojnog rukovodtsva RS-a da se raširi teror nad civilima Sarajeva, putem kampanje snajperskih napada i granatiranje. Vijeće zaključilo da je plan uključivao teroriziranje i ubistva, a Karadžić je s drugim političkim i vojnim rukovodiocima Republike Srpske dijelio namjeru za počinjenje zločina.

14:45 Vijeće zaključilo da su snage Armije BiH nekada otvarale vatre na svoju teritoriju i na UN posmatrače, ali, kako je rekao Kwon, ti incidenti su bili rijetki. To ne dovodi u pitanje da su članovi Sarajevsko-romanijskog korpusa počinili zločine protiv čovječnosti.

14:43 Odbijen je stav optuženog Karadžića da su snage VRS-a samo odgovarale na vatru iz grada. 14:41 Kako je rekao Kwon, snage VRS-a krive su za sve osim tri incidenta iz optužnice.

14:40 Kwon je rekao da su srpske snage držale grad pod opsadom i terorisali civile snajperskim i artiljerijskim napadima.

14:38 Vijeće iznosi zaključke u vezi sa optužbama za kampanju terora nad civilima u Sarajevu.

14:37 Kwon je zaključio da je Karadžić kriv za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u 20 opština, ali je oslobođen krivice za genocid 1992.

14:36 Karadžić oslobođen odgovornosti za genocid u sedam opština. 14:35 Karadžić i drugi u vrhu vlasti Republike Srpske su znali za logore i koristili ih za ispunjenje ciljeva udruženog zločinačkog poduhvata.  14:30 Optuženi je napravio atmosferu u kojoj su pripadnici srpskih snaga vršili zločine i tako su ispunjeni ciljevi udruženog zločinačkog poduhvata, rekao je Kwon. Karadžić je proglašen odgovornim za progon, istrebljene, ubistva i deportaciju Bošnjaka i Hrvata u ovim opštinama. 14:25 Govoreći o zločinima u opštinama, Kwon je rekao da je Karadžić bio u vrhu SDS-a i kreirao paralalne političke, vojne, policijske strukture koje su početkom rata preuzele vlast i radile na ispunjenju ciljeva udruženog zločinačkog poduhvata.  – Optuženi i drugi članovi UZP-a su koristili svoju vlast i uticaj nad VRS-om, MUP-om, lokalnim kriznim štabovima kako bi počinili zločine – rekao Kwon. 14:20 U odnosu na tačku genocida u sedam opština (Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik) tokom 1992. godine, Kwon je rekao da – iako su počinjeni masovni zločini – Vijeće nije moglo da nađe genocidnu namjeru kod optuženog iz načina na koji su počinjeni zločini. Nakon analize dokaza, Vijeće ne može zaključiti da je jedino logično da je namjera bila uništenje grupe Bošnjaka i Hrvata. 14:17 Vijeće je utvrdilo da je Karadžić bio ključna figura udruženog zločinačkog poduhvata. 14:15 Prvi dio presude, kako je rekao sudija O-Gon Kwon, odnosi se na zločine u 20 opština. 14:10 Sudije nabraja podatke vezane za etničko čišćenje Bošnjaka i Hrvata na teritoriji kojom su upravljali vlasti bosanskih Srba na čijem čelu je bio Radovan Karadžić. 14:05 Predsjedavajući Sudskog vijeća O-Gon Kwon upoznaje prisutne sa činjenicama vezanim za predmet u kojem se Karadžiću sudi za 11 tačaka optužnice. 14:00 Počelo je izricanje presude Radovanu Karadžiću. Sudije su zauzele predviđena mjesta u sudnici broj 1. ____________________________________________________________________ 13:33 U ovom momentu ispred Tribunala gotovo da i nema više nikoga s obzirom da svi već zauzimaju svoja mjesta u nekoj od prostorija Tribunala ili obližnjeg World foruma, gdje postoji više sala u kojima su smješteni posjetitelji. Osim bh. udruženja, presudu prate i žene iz Turske koje su se pojavile s transparentima “Pravda za Bosnu”. 12:20 Majke Srebrenice napravile su obruč oko Hartmann prije nego je uhapšena kako bi spriječili njeno privođenje prilikom čega je došlo do naguravanja sa pripadnicima sigurnosti.

12:20 Bivša glasnogovornica Haškog tribunala Florence Hartmann uhapšena je i privedena, javljaju dopisnici Avaza s lica mjesta.

11:30 U momentu dok ovo javljamo, većina predstavnika udruženja žrtava okupilo se ispred Haškog trbunala, s transparentima na kojima su ispisane poruke koje govore o pogubnosti Karadžićeve krvave politike i njenim posljedicama. Njihovo okupljanje privuklo je veliku pažnju svjetskih medija.

10:10 Pred Tribunalom se već okupljaju Bosanci ne samo iz Holandije, već i drugih država, koji na licu mjesta žele dočekati presudu Karadžiću. Među njima su i Jasna Ledina, te Enisa i Ćamil Dorić koji su došli iz njemačkog Gemišgminda.

Ledina u izjavi za Avaz kaže da očekuje da Karadžić dobije doživotnu kaznu zatvora, a Enisa Dorić kaze da bi sve osim toga bilo razočarenje. Ćamil Dorić kaže da je Karadžiću i 10 smrtnih kazni bilo malo.

Kako saznajemo u Hag je stiglo i 20-ak predstavnika udruženja iz Republike Srpske. Prema informacijama, bit ce smjesteni na suprotnoj strani od lokacije na kojoj će biti srebreničke majke. 9:30 Brojne novinarske ekipe od jutros se ispred Međunarodnog suda u Haagu užurbano pripremaju za današnje izricanje presude prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Stigli su i pojedini predstavnici mirovnih udruženja koji se okupljaju pred zgradom s transparentima.

Prvi su ispred Tribunala stigli članovi “Društva za ugrožene narode iz Njemačke i BiH”.

Čitanje presude Radovanu Kradžiću počinje danas u 14 sati.

Autor: A. Ha./B. T.

avaz