Poslije iskušenja Uzvišeni Allah daje olakšanje

Moja snaha preselila je na ahiret 2012. godine, u 31. godini života, ostavljajući iza sebe muža i troje male djece. Za vrijeme njene bolesti bila sam stalo prisutna, a poslije njene smrti nešto me stalno podsticalo da što više upoznam svoga Gospodara Allaha,…

mada sam i prije poznavala vjeru onoliko koliko su me moji roditelji naučili, da im Allah podari lijepi Džennet. Hvala Allahu, pokrila sam se 13. oktobra 2013. godine. Malo poslije toga, moj sin polazi u obdanište sa svoje četiri godine. Kako je imao problema sa govorom, njegov doktor jednom prilikom rekao mi je da bih trebala posjetiti logopeda jer dijete ne priča čisto. Ja sam to uradila i logoped me šalje kod neuropedijatra, odakle me šalju kod psihologa. Dok je sve to trajalo, njemu dolazi poziv da se upiše u školu. Za sve to vrijeme dok sam se borila s tim pretragama i kušnjom, na noćnom namazu molila sam Allaha da mu se smiluje, olakša, da ga uputi na pravi put, na put koji je najbolji za njega.

U međuvremenu dolazi pismo da mora da pođe u specijalnu školu. Na početku svega toga bila sam uznemirena, pa bih ponekad i zaplakala, ali nikako se nisam prepuštala očaju i nisam ni pomišljala da kažem: “E kako to mene da snađe”, nego sam Allahu upućivala dovu da nam olakša i pomirila sam se s tim iskušenjem zahvaljujući Mu što nije dao nešto teže. Radila sam sa djetetom koliko sam mogla, a u tome mi je pomagala  žena porijeklom iz BiH, da Milostivi Allah nju i njenu porodicu nagradi i obraduje najboljom nagradom. I dalje radim na tome sa svojim djetetom, a kada Uzvišeni Allah kaže da nešto bude, to zaista i bude. Milostivi Allah podario mi je pet dnevnih namaza i noćnim namaz, na kojima Mu upućujem dovu i molim Ga da olakša i nama i njemu.

Moje dijete ove godine kreće u prvi razred i, kao i svako drugo dijete, priča. Ovim sam htjela da kažem kolika je veličina Allaha, koliko On voli Svoje robove, koliko je milostiv prema njima kad ih upućuje na Pravi put, a ne na put onih koji su zalutali.

Kada nas Allaha obraduje namazom, podari muža vjernika, djecu, iskuša nas na razne načine da vidi koliko smo istrajni u tome i poslije svega opet nas vrati na Pravi put. Pa zar nećemo biti zahvalni robovi, zar nećemo na sedždu pasti Allahu, koji nas je stvorio i kojem ćemo se vratiti?!

Tekst poslala sestra A. E.

islamzivot