Poslanikov,s.a.v.s., savjet kandidatima za izbore

Vidim na listama za lokalne izbore dobar broj mladića i djevojaka koje znam samo po dobru, poštenju i karakteru. Podijelio bih sa njima ovaj hadis Allahovog Poslanika, s.a.v.s., i savjetovao ih da ga se pridržavaju, ukoliko osvoje dovoljan broj glasova, i budu predstavljali svoje glasače i obnašali bilo kakvu odgovornu funkciju.
Vaš izbor da odlučujete nešto u društvu i da demonstrirate pravdu, daje vam sjajne šanse da zaradite i Allahovu nagradu

Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Pravedni će kod Allaha biti na minberima od svjetlosti i to pored desnice Milostivog, a obje Njegove ruke su desne. To će biti oni koji budu pravedno vladali, te budu pravedni u porodici i u onome za što su odgovorni.” 
(Hadis bilježi Muslim)

Ovo je velika počast koju je Allah Uzvišeni garantirao pravednicima, i među vladarima i među običnim ljudima koji su zaduženi nekim poslom pa ga pravedno rade i postupaju. 
Imam Nevevi je u djelu Rijadu-s-salihin naglasio da je vladar ili namjesnik svako onaj ko upravlja nekim općim ili specifičnim stvarima u muslimanskoj zajednici, pa čak i čovjek u svojoj porodici, jer Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: “Svi ste vi pastiri i svi ste odgovorni za svoje stado.”
Pravednost je stroga obaveza u svemu i prema svakome, pa i prema samome sebi, jer se Allahov Poslanik, s.a.v.s., obratio jednom od ashaba riječima: “I tvoja duša kod tebe ima pravo!” Pravednost, koliko god bila bitna i značajna kod običnih ljudi, još je značajnija i bitnija kod ljudi koji su na položajima i funkcijama.
Što se tiče minbera od svjetlosti koje spominje Allahov Poslanik, s.a.v.s., najpreče ih je i shvatiti onako kako hadis ukazuje, kao istinske i prave minbere od svjetlosti, koje će Uzvišeni Allah darivati pravednicima, s tim što Kadi ‘Ijad ostavlja mogućnost da to bude i alegorija za visoke stepene i velike počasti koje su iskazane takvim ljudima. 
Imam Nevevi ističe da je moguće ova dva stava pomiriti, jer to mogu biti prave i istinske minbere od svjetlosti, a samim tim to su i veličanstvene počasti onima, kojima budu darivane

Dr. Šefik Kurdić