PISMO MOJOJ KĆERI: ČUDA NISU DATA SAMO POSLANICIMA, PONEKAD JE NAJVEĆE ČUDO U TEBI

Ponekad čitamo o čudima koja su se dogodila za vrijeme nekog od poslanika, a.s., ali ne uspjevamo da ih povežemo sa našim vlastitim postojanjem. Mislimo da su se ovakva čuda jedino dešavala u prošlosti, da nije realno da se nadamo čudima u našim životima….

Bilo je fizički nemoguće da Merjem, r.a., zatrudni. Bilo je “nemoguće” da se more rascijepi za poslanika Musa’a i njegov narod kako bi pobjegli vojsci koja ih je progonila. Bilo je “nemoguće” da poslanik Ibrahim, a.s., izađe iz neozlijeđen iz vatre u koju ga je njegov narod bacio. Bilo je “nemoguće” da poslanik Muhammed, s.a.v.s., otputuje u el-Aksu i uspenje se na nebo tokom samo jedne noći. Neka je Allahov mir na sve njih.

Možda mislimo da su se ovakva čuda jedino dešavala u prošlosti, da nije realno da se nadamo čudima u našim životima.

Zatim, možda ćeš jednog dana pomisliti da nikada nećeš doživjeti sreću nakon gubitka osobe koju si jako voljela. Ali opet ćeš osjećati radost i onda ćeš shvatiti koliko to čudesno izgleda. To je kao da je Allah, s.v.t., podijelio tvoje srce na dva dijela poput Crvenog mora i dozvolio nadi da se pojavi iznad svih očekivanja.

On će spriječiti da te vatra boli proguta.

On će ispuniti tvoj razum idejama i tvoje srce ljubavlju i zahvalom kada pomisliš da nemaš ništa da dadneš.

On će ispuniti tvoj um, tijelo i srce vrstom života koja se jedino može objasniti kao čudesna.

On će te odvesti na mjesta iz tvojih snova i tvoje stvarnosti za koje nikada nisi pomislila da su moguće.

Ipak, mi ponekad vjerujemo da su sva čuda u prošlosti.

Ne bismo trebali čitati o Allahovim čudima i onda samo nastaviti kao da su to priče iz prošlosti. Mi bismo trebali shvatiti da se Allahova čuda dešavaju cijelo vrijeme, oko nas i u nama također.

Kada plačeš usred životnog haosa – Gospodaru, pokaži mi znak! – pogledaj unutar sebe. Sjeti se svake poteškoće koje te je On spasao. Sjeti se kada te je izliječio. Sjeti se kada ti je dao svjetlo u sred noći.

Sjeti se koliko si do sada preživjela samo zbog Njega. Ti si čudo.

Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur’an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten? (el-Fussilat, 53)

IslamBosna.ba