Pijete li kafu ujutro na prazan želudac? Možda ne biste trebali…

Puno ljudi širom svijeta piju kafu odmah nakon buđenja. A svi mi volimo sunčane dane, kada se možemo družiti u vrtu ili u najbližem kafiću i piti kafu s prijateljima.

Prvo, morate znati da šoljicu crne kafe, na prazan želudac – rano ujutro, će povećati količinu solne kiseline u probavnom traktu. Pa, to znači da ako patite od gastritisa, onda ste vjerojatno osjetili ovo. Ta solna kiselina je zapravo loše za hranu u želudacu. Dakle, kada jedete nešto teško, ova kiselina može uzrokovati probavne probleme. A kada protein nije u potpunosti razgrađen , to može dovesti do drugih probavnih problema, kao što su: nadutost, upalu crijeva, iritacije i može dovesti do raka debelog crijeva.

To je razlog zašto mnogi medicinski stručnjaci upozoravaju da ne treba piti kafu ujutro, na prazan želudac – odmah nakon što se probudite. Pa, glavni razlog je zato kafa će povećati razinu kortizola, a tijelo treba dugo vremena da ga uravnotežimo. Kortizol je hormon koji kontrolira naš biološki sat i sposobnost da ostane budan.

Kao što možete vidjeti, pijenje kafe na prazan želudac, odmah nakon što se probudite može biti jako loše za vas piše portal kreativan.