Pet kur’anskih priča koje su odlične za djecu

In Poučne priče
HHH

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Priče iz Kur’ana su odlične jer, za razliku od većine dječijih priča, one nisu izmišljene, a u isto vrijeme pričamo svojoj djeci priče iz Kur’ana što im daje motivaciju da budu bolji muslimani.

 

U nastavku se nalazi mojih pet omiljenih kur’anskih priča koje su odlične za djecu.

1. Priča o Jusufu, a.s.

Zbog mnogobrojnih poruka koje u sebi nosi, ovo je odlična priča za djecu bilo kojeg uzrasta. Djeca, kao i odrasli, obično vole drame, a u priči o Jusufu, a.s. ih ima na pretek, od ljubomore njegove braće, zavjere protiv njega i bacanja u bunar, što čini ovu priču punom zapleta i odličnom prilikom za učenje o strpljenju i oprostu.

 

2. Priča o Sulejmanu, a.s.

Poznato je da je poslanik Sulejman, a.s., bio jedan od najmoćnijih kraljeva i poslanika ikada. Osim što je imao ogromno kraljevstvo, krasila ga je još jedna nevjerovatna i jedinstvena osobina: imao je kontrolu nad džinnima i razumio je jezik životinja. Priča o mravima koja se spominje u Kur’anu je odlična za malu djecu.

 

3. Kazivanje o Junusu, a.s.

Ovo je još jedna fascinantna priča u kojoj će djeca mnogo uživati i naučiti lekciju o priznavanju grešaka i povratku Allahu.

 

 

4. Priča o poslaniku Ibrahimu, a.s.

Otkako sam prvi put čula za priču poslanika Ibrahima, zaljubila sam se u njegovu ličnost i kvalitete. Nepokolebljiva hrabrost poslanika Ibrahima protiv vlastitog oca i ostalih ljudi je dokaz potpunog povjerenja u Allaha, što čini njegovu priču jedinstvenom. Ovo je još jedna divna priča koja uči djecu da se oslanjaju samo na Allaha i da se bore za ono što je ispravno bez obzira na to ko je na suprotnoj strani, što čini ovu priču posebno značajnom za stariju djecu.

 

5. Kazivanje o Uzeiru, a.s.

Ovo je još jedna zanimljiva priča koja se nalazi u suri El-Bekare. Možda ćete morati posebno potražiti ovu priču, ali svaki minut istraživanja se isplati. Ova priča je posebna jer govori o Allahovoj moći, a možete je pronaći u Tefsiru od Ibn Kesira. Mislim da je ova priča odlična za djecu koja imaju sedam ili više godina.

 

Autorica: Ummu Ibrahim
Za Akos.ba preveo: Nedim Botić

  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala putem-islama.com
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal putem-islama.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Možda želite pročitati i ovo!

dfasf

NA OVOM MJESTU JE DŽIBRIL, ALEJHIS-SELAM, NA POČETKU POSLANSTVA PODUČIO POSLANIKA, SALLALLAHU ALEJHI VE SELLEM, KAKO ĆE…

PET STVARI KOJE NISTE ZNALI O MERMERU PORED VRATA KABE (FOTO) NA OVOM MJESTU JE DŽIBRIL, ALEJHIS-SELAM, NA POČETKU

Read More...
iii

KADA MELEKI UMIRU…..SUBHANALLAH!

Kada Uzviseni Allah naredi meleku Israfilu da puhne u rog ( a Israfil je ogroman melek, njegova krila dosezu

Read More...
iii

Jedan od najčešćih mitova u vezi Časnog Kur’ana

Kur’an koji vi, muslimani, danas imate nije originalni Kur’an, već Osmanov. Jedan od najčešćih mitova u vezi Časnog Kur’ana

Read More...
Test

Mobile Sliding Menu