Pesimisti i nezahvalnici gledaju samo na ono što izgube, a nikada na blagodati koje dobiju

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Jedan pisac sjedio je za svojim radnim stolom i zapisivao najvažnije događaje u godini koja je bila na izmaku. Na papiru ispred sebe, zapisao je sljedeće:

U protekloj godini podvrgnut sam teškoj operaciji uklanjanja žučnog mjehura, zbog koje sam bio prikovan za krevet nekoliko mjeseci;

Napunio sam šezdeset godina života i ostavio sam posao u izdavačkoj kući, koji sam radio trideset godina;

Umro mi je otac;

Moj sin nije uspio diplomirati na Medicinskom fakultetu, jer je imao saobračajnu nesreću zbog koje je nekoliko mjeseci bio odsutan sa nastave;

Na kraju stranice, napisao je: ”Protekla godina bila je jako loša godina za mene.”

Tada je u sobu ušla njegova supruga, prišla je njegovom stolu i preko muževog ramena, neprimjetno, uspjela pročitati ono što je on napisao. Ništa nije rekla na ono što je napisao. Izašla je iz njegove radne sobe i, nakon nekoliko minuta, vratila se noseći papir u ruci. Ponovo je prišla stolu i svoj papir stavila pored muževog.

Muž je uzeo njezin papir i na njemu pročitao:

U protekloj godini izliječio si se od teške bolesti i nesnosnih bolova koje si godinama osjećao;

Napunio si šezdeset godina i osjećaš se vrlo dobro, tako da si, u protekloj godini, uspio napisati i objaviti nekoliko vrijednih knjiga;

Otac ti je živio osamdeset i pet godina i sve do smrti nije imao nikakvih zdravstvenih problema i takav je i umro;

Sin ti je preživio saobračajnu nesreću bez ikakvih težih tjelesnih povreda i posljedica;

Na kraju je napisala: ”U protekloj godini, Allah, dž.š., posebno nas je blagoslovio i ona je bila sva u znaku velikog hajra i berićeta za nas i našu porodicu.”

Ovako na iste događaje gledaju pesimista i optimista, nezahvalni i zahvalni Allahovi robovi.

Pesimisti i nezahvalnici uvijek gledaju samo ono što su izgubili, a nikada ono što su dobili, makar gubitak bio neznatan u odnosu na dobitak i mnoštvo Allahovih blagodati.

Allahu dragi, učini nas zahvalnim Tvojim robovima, ne dozvoli da i jednog trenutka zaboravimo na Tvoje neizmjerne blagodati kojima nas obasipaš, i učini da Te veličamo i obožavamo onako kako Ti dolikuje i kako ćeš biti zadovoljan sa nama. Amin!