Otkriće stoljeća: Otrov ove otrovnice lijek za milijune!

In Zanimljivosti
58183e3c-f298-4e8b-baa8-7b7d0a0a0a64-zmija-718x446

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Znanstvenici sa Sveučilišta Queensland u Australiji otkrili su kako koristiti otrov vrlo opasne plave koraljne zmije u svrhu ublažavanja boli kod ljudi, piše BBC.
Plava koraljna zmija (Calliophis bivirgata) živi u jugoistočnoj Aziji, naraste do skoro 2 metra , a njezine su otrovne žlijezde duge kao trećina njenog tijela, što ih čini najdužim svijetu.

No, za razliku od drugih otrovnica iz porodica zmija, njen otrov ne sadrži neurotoksine, već citotoksine koji uzrokuju propadanje mišićnih stanica.

Većina zmija ima otrov koji djeluje kao moćni sedativ nakon kojeg se uspavate, usporite i u slučaju ugriza kod vrlo opasnih zmija umrete. No, otrov ove zmije djeluje gotovo momentalno jer obično lovi vrlo opasne životinje koje mora brzo ubiti kako ne bi imale vremena oduprijeti se. Ova je zmija “ubojica drugih ubojica” – kaže dr. Bryan Fry sa Sveučilišta Queensland, što potkrepljuje informacijom da plava koraljna zmija napada i manje primjerke kraljevske kobre.

Inače, ime kraljevske kobre na latinskom (Ophiophagus hannah) znači “žderač zmija” i očito otkriva prehrambene preferencije te veličanstvene zmije, a posredno objašnjava i zašto se plava koraljna zmija zove “ubojica drugih ubojica”.

Dosad su znanstvenici istraživali potencijalnu medicinsku upotrebu otrova nekih puževa i škorpiona, ali budući da su gmazovi evolucijski bliži čovjeku, lijek razvijen iz otrova plave koraljne zmije mogao bi biti uspješniji, kaže dr. Fry.

– Otrov ove zmije napada naše natrijeve kanale, koji su ključni u prenošenju boli. Ovo bismo potencijalno mogli okrenuti u nešto što će olakšati bol i što će bolje djelovati na ljude i samim time postati lijek protiv bolova.- rekao je dr. Fry.

Izvor: mreza.tv

 

  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala putem-islama.com
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal putem-islama.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Možda želite pročitati i ovo!

dfasf

NA OVOM MJESTU JE DŽIBRIL, ALEJHIS-SELAM, NA POČETKU POSLANSTVA PODUČIO POSLANIKA, SALLALLAHU ALEJHI VE SELLEM, KAKO ĆE…

PET STVARI KOJE NISTE ZNALI O MERMERU PORED VRATA KABE (FOTO) NA OVOM MJESTU JE DŽIBRIL, ALEJHIS-SELAM, NA POČETKU

Read More...
iii

KADA MELEKI UMIRU…..SUBHANALLAH!

Kada Uzviseni Allah naredi meleku Israfilu da puhne u rog ( a Israfil je ogroman melek, njegova krila dosezu

Read More...
iii

Jedan od najčešćih mitova u vezi Časnog Kur’ana

Kur’an koji vi, muslimani, danas imate nije originalni Kur’an, već Osmanov. Jedan od najčešćih mitova u vezi Časnog Kur’ana

Read More...
Test

Mobile Sliding Menu