Obavezno pročitajte

Poznajem mladića koji je mnogo vremena provodio učeći šerijatsko znanje. Bio je i pametan i požrtvovan. Provodio je deset sati dnevno učeći. Deset najmanje!
■ Učio je kod velikih alima, družio se sa najboljim ljudima, imao veliku kućnu biblioteku…
■ Bilo mi je poznato da je blizu iskušenja a ja sam znao s koje strane mu prijeti, koliko sam ga samo upozoravao i dovio za njega i još uvijek to činim.
■ Problem koji ga je zadesio čini mi se da je došao zbog sljedećeg: Nije posvećivao pažnju čišćenju duše (tezkijetu en nefs) niti se trudio boriti se sa svojom dušom pokornošću, čak ni u vremenima velikog dobra kao što je ramazan ili deset dana Zul-hidžeta.
■ Nije razmišljao ni o čemu osim o novoj informaciji, po mogućnosti čudnoj ili do tad nespomenutoj.
■ Što se više njegovo znanje povećavalo, povećavalo se i ruganje i omalovažavanje:
– vaiza koji održi kratak govor
– hatiba na džumi koji napravi jezičku grešku
– imama mesdžida koji ljudima spomene slab hadis
– imama koji u namazu učeći Kur’an napravi tedžvidsku grešku

■ A razlika izmedju obznanjivanja istine i savjeta s jedne,i izrugivanja s druge strane je jasna.
■ Nisam primjetio nikakvu lijepu osobinu koju je izgradio kod sebe svojim znanjem niti sam vidio lošu osobinu koju je otklonio od sebe znanjem.
■ Sve ovo ne govorim na osnovu jedne stvari koju sam vidio kod njega već zbog stvari koje su se ponovile mnogo puta a polučile su samo jedan rezultat! – iskušan je svojom vjerom…udaljio se od Allaha!!!

■ Ovaj put, put traženja šerijatskog znanja, ako ne bude popraćen trudom da čistimo svoju dušu i srce i natjecanjem dobrim djelima i korištenjem prilika da se uradi dobro u posebnim vremenima i rađenje dobrog odmah nakon loseg djela, samo će dovesti do kontra efekta. Šta više, znanje se pretvori u sablju koja ubije svoga vlasnika.

■ O Gospodaru,nema moći niti snage osim s Tobom, ne umrtvi naša srca i sačuvaj nas skretanja s Tvoga puta. Amin!

Autor: Haris Hećimović