Njemačka: Sirijac se raznio pred restoranom

U zadnja dva dana dvojica Sirijica su izveli zabrinjavajuće napade. Za obojicu se tvrdi da su izbjeglice i da su bili psihički poremečeni. Da li se ovi incidenti događaju bez upravljanja iz pozadine, kako je moguće da se ti bolesni sirijski tražioci azila odjednom počnu ubijati i činiti zločine? Kuha li se u Njemačkoj neka nova opasna zavjera?

Jedna osoba je poginula, a 12 ih je ozlijeđeno u eksploziji koja se desila blizu restorana u njemačkom mjestu Ansbachu pored Nürnberga u nedjelju kasno navečer. Od 12 ozlijeđenih osoba tri su u teškom stanju, a ovo je četvrti nasilni incident u Njemačkoj u posljednja četiri dana.

Ministar unutarnjih poslova njemačke savezne države Bavarske Joachim Herrmann izjavio je kako je utvrđen identitet osoba koja je prouzrokovala eksploziju pokraj restorana, a riječ je o 27-godišnjem Sirijcu koji je i poginuo u eksploziji, dok je 12 osoba ozlijeđeno.

Ministar unutarnjih poslova njemačke savezne države Bavarske Joachim Herrmann je rekao da je zahtjev za azilom napadača prošle godine bio odbijen, međutim dozvoljeno mu je da ostane u Njemačkoj zbog trajućeg sukoba u Siriji.Sirijac se već ranije pokušao dva puta ubiti i liječen je u psihijatrijskoj bolnici, kazao je ministar prije toga na konferenciji za novinare sazvanoj u ponedjeljak rano ujutro.

Sirijac je nosio ranac ispunjen eksplozivom i metalnim dijelovima koji je mogao ubiti više osoba, kazao je Herrmann.

Za sada nije poznato je li u pitanju bilo samoubistvo ili je 27-godišnjak imao namjeru osim sebe ubiti i više osoba, jer mu je prije eksplozije bio uskraćen ulazak na muzički festival koji se održavao u blizini.