Ne pomišljajte uzimati kontracepcijske pilule. Evo čime žene budu pogođene ako ih koriste:

Ne pomišljajte uzimati kontracepcijske pilule. Evo čime žene budu pogođene ako ih koriste:

Stručnjaci objašnjavaju šta se tačno događa u tijelu nakon što prestanete uzimati kontracepcijske pilule

Simptomi PMS-a ponovno postaju jači, a menstruacije obilnije…

Kad ih krenete uzimati menstruacija obično postane manje obilna, bolovi i grčevi blaži, a svakako i puno manje brinete o tome da li ste možda u drugom stanju, piše “Net“…

Međutim, šta se dogodi kad prestanemo uzimati kontracepcijske pilule?

Stručnjaci za Woman’s Health objašnjavaju koje su posljedice prestanka konzumiranja pilula i kako one tačno utiču na naše tijelo.

Obilnije krvarenje tokom menstruacije i snažniji grčevi

“Ako ste prije uzimanja kontracepcijskih pilula imale obilnije krvarenje i bolne grčeve tokom menstruacije, velike su šanse da će se to vratiti i nakon što prestanete uzimati pilule”, objašnjava profesorica porodništva i ginekologije s Medicinskog fakulteta na Yale univerzitetu, Mary Jane Minkin.

A do smanjenja bolova i manje obilnog krvarenja tokom uzimanja pilula dolazi zbog toga što visoki nivoi progesterona i estrogena u pilulama spriječavaju ovulaciju, a upravo tada većina žena osjeća najjače bolove.

Gubitak kilograma

“Nauka tvrdi kako trećina žena izgubi kilograme, trećina ih dobije koji kilogram, dok trećina ostane na istoj kilaži za vrijeme uzimanja pilula”, tvrdi ginekologinja i jedna od autorica knjige V is For Vagina, Alyssa Dweck.

A postoji nekoliko razloga zašto se udebljamo kad krenemo uzimati kontracepcijske pilule. Razlog mogu biti hormoni, prehrana ili zadržavanje vode, ali također i to što većina žena počne uzimati pilule kad su još u razvoju.

Međutim, nakon prestanka uzimanja pilula većina žena primjećuje manji gubitak kilograma (a obično se radi o gubitku vode iz tijela), objašnjava doktorica.

Grudi se smanjuju

“Ako su vam grudi malo narasle tokom uzimanja pilula, zbog već spomenutih progesterona i estrogena, nakon prestanka uzimanja pilula one se obično smanjuju i vraćaju na prvobitnu veličinu”, objašnjava Dweck. Međutim, to nije slučaj kod svih žena.

Tijelo počinje lučiti više tekućina

“Iz razloga što pilule spriječavaju ovulaciju, tijelo tada obično proizvodi i luči puno manje vaginalnih iscjedaka, koji su, kada ne uzimamo pilule, sasvim normalna pojava”, tvrdi Dweck. “Nakon što prestanete uzimati pilule, primijetit ćete da vaše tijelo luči više tekućine – posebno tokom ovulacije”, objašnjava.

Također, pojedinim se ženama događa da tokom uzimanja pilule osjećaju izrazitu suhoću intimnog područja, što se također mijenja nakon što ih prestanu uzimati.

Simptomi PMS-a mogu se (ponovno) pogoršati

Dosadne akne mogle bi se vratiti

Neke žene se odlučuju na uzimanje kontracepcijskih pilula upravo iz razloga što se pomoću njih žele riješiti akni. Međutim, negativna strana toga jeste da će se prestankom uzimanja pilula te iste, dosadne akne – vratiti.

“Kad uzimate pilule, smanjuju vam se nivoi testosterona u tijelu, što spriječava pojavu akni. Međutim, ti nivoi rastu nakon što ih prestanete uzimati, a rezultat je povratak akni”, tvrdi Dweck i dodaje kako bi žene koje imaju ozbiljnijih problema s aknama svakako trebale potražiti savjet prije uzimanja ili prije prestanka uzimanja kontracepcije.

 

Life-power.me