Najčešće bakterije u domu kao uzročnici zaraze

Čistoća tijela i održavanje higijene životnog prostora su pola zdravlja. Ono na što ćemo ovom prilikom obratiti pažnju su najčešći uzročnici razmnožavanja bakterija i virusa.

Kuhinja, odnosno sudoper, po istraživanjima naučnika, najčešći je rasadnik bakterija. Sudoper treba  dezinfikovati barem jednom sedmično, redovno mijenjati spužvice za pranje suđa, redovno prati cjediljku za suđe, a posebno obratiti pažnju na nakupine kamenca koje su idealan zaklon za bakterije. Veoma korisno je razdvojiti daske na kojima usitnjavamo sirove namirnice i one na kojima režemo već obrađenu hranu. Urezi od noža na kuhinjskim daskama su mjesto gdje su bakterije zaštićene, zbog čega dasku treba istrljati jestivom solju i isprati pod mlazom vrele vode. Ipak, drvene daske su bolje od plastičnih, jer drvo ne dozvoljava razvoj nekih mikroorganizama.

Posebno trebate obratiti pažnju su namirnice sa pijace. Trebate ih držati u poklopljenim kutijama ili vrećicama. Nastojte ih upotrijebiti dok su svježe. Listove salate, blitve, kelja i špinata perite jedan po jedan. Zelenu salatu dodatno nakon pranja držite potopljenu u hladnoj vodi nekoliko minuta. Bobičasto voće obavezno potapajte u vodi i ispirajte u više navrata.

Prije pripreme hrane uvijek operite ruke sapunom, a nakon pranja ih potpuno posušite, skinite nakit, prstenje i narukvice, jer oni su često prepuni raznih bakterija.

Pri kupovini hrane obratite pažnju na rok trajanja, ali i na izgled i miris namirnica. Idealna temperatura za razvoj bakterija jeste 18°C i dva-tri stepena više što jeste sobna temperatura.

Hranu nakon pripreme ostavite da se potpuno ohladi i odmah smjestite u frižider ili zamrzivač.

Najčešće bakterije koje svakodnevno nalazimo u domu i simptomi bolesti

Salmonela – Nalazi se u sirovim jajima, mlijeku, mesu, sirovom voću i povrću. Ptice i gmazovi su prirodni nosioci salmonele, te stoga obratite pažnju pri konzumiranju voća i povrća sa kojim su mogle doći u kontakt ptice ili gušteri. Namirnice je potrebno termički obraditi prije upotrebe što znači potpuno skuhati/ispeći jaja, mlijeko kuhati nakon vrenja još 5 minuta, mljeveno meso obrađivati najmanje 20 minuta, a veće komade mesa kuhati/ peći da ne ostanu nigdje sirovi. Nakon trovanja salmonelom javljaju se bolni grčevi u crijevima, povraćanje i proljevi.

Echerihia coli – Neke bakterije iz ove grupe nisu štetne i normalni su stanovnici crijeva zdravog čovjeka. Problem nastaje kad oslabi imunitet pa se bakterije prekomjerno razmnože, ili unesemo veliki broj ovih bakterija preko zaražene hrane. Nalazi se u sirovoj i nedovoljno kuhanoj hrani, mlijeku i mliječnim proizvodima, nedovoljno opranom voću i povrću itd. Liječenje od nje je dugotrajno.

Stafilokoka – Najrasprostranjenija je u kolačima sa nekuhanim kremom od jaja i mlijeka, u sladoledima i nedovoljno kuhanom mesu. Prvi simptomi trovanja javljaju se od dva do šest sati nakon jela, nastupa učestalo povraćanje tokom više sati.

Nakon prvih simptoma, bilo koje infekcije, potrebno se što prije javiti doktoru radi adekvatnih i detaljnih uputa za liječenje. Posebno obratiti pažnju da ne dođe do dehidracije.

islamzivot

13 total views, 1 views today

Iznesite svoje mišljenje

comments