MUŽ MI ODLAZI U KUĆU BIVŠE ŽENE

PITANJE:

 

Esalamu alejkum,

 

Moje pitanje je kakav je odnos bivsi supruznika dozvoljen kad oni imaju zajednicku djecu? Ja sam udata za takvog covjeka. Do koje mjere oni smiju jedno s drugim komunicirati, s obzirom da je ona strankinja za njega? Da li smije on odlaziti u njen stan, pod izgovorom da ide svojoj djeci, neovisno dali je ona tu ili nije? I sa obzirom da joj je ostavio jedan talak da se moze vratiti kad hoce, ali pod njegovim uslovima.

Mene to sve cini nesretnom, jer ne znam koliko ja imam prava tu i sta da mu kazem, i osjecam da sam nebitni faktor i da su samo djeca i ona bitni i da njegov trud i zalaganje je samo u tom smjeru. Moram da kazem ona nece da se vrati njemu, jer je on nju vec vise puta pitao prije nego sto je mene ozenio! A ja imam summnju da se jos uvjek mota oko nje, jer znam da mu nisam bitna cim se i netrudi oko mene i ne ispunjava vjerodostojno svoje obaveze prema meni kao prema svojoj djeci, a i meni i njima je staratelj.

 

Ako se bunim sto on u tim stvarima se nepridrzava serijata onda kaze da nece dozvoliti da mu pokvarim odnos izmedju njega i djece. Ali ja njega podrzavam i brinem za njih kad su kod nas i volim njegovu djecu, a i oni mene. Ali ne volim prekomjerno njegovo telefoniranje i sretanje sa tom zenom. On smatra da je za svoje postupke odgovoran samo Allahu i da ja tu ne treba da se mijesam i da on nije duzan da mi kaze idem sad tamo, nego samo ode i onda naknadno kaze bio sam. Molim vas razjasnite mi moja prava da nebi pogresila u donosenju daljnjih odluka. Ja zelim svoj zivot s njim, ali da se moji interesi ostvaruju i mislim da imam pravo na to! Da vas Allah nagradi.

 

ODGOVOR:

 

Uvažena sestro u vjeri, vi ste kroz svoje pitanje u mnogome spomenuli odgovor. To što je vaš sadašnji muž “ostavio” još jedan talak za suprugu koja je za njega bila udata, to mu u sadašnjoj situaciji ne pomože ništa.

 

Njegova prethodna supruga onog momenta kada završi sa pričekom (ar. Iddeta) ona za njega u svakom pogledu postaje strankinja. Čak šta više, on ako se istinski boji Allaha, u pogledu ophođenja sa tom ženom on treba da bude pažljiviji i sa više bogobojaznosti nego li u kontaktu sa drugim ženama. Zašto? Pa mnogo je lakše da čovjek oživi stare uspomene i da uđe u kuću žene sa kojom je nekada živio nego u kuću žene s kojom nikada nije živio.

 

Naročito, ako se njegova prethodna žena još nije udala, što spomenutu situaciju dodatno čini opasnom. Uzvišeni Allah u časnom kur’anu kaže: “I ne približavajte se bludu.” U nekontrolisanom kontaktu, te odlasku u kuću te žene, sigurno je, bez imalo sumnje, približavanje onome što je Allah zabranio.

 

Njegova prethodna žena, ako je završila priček, ona je za njega strankinja u pravom smislu riječi. Kontak sa njom treba da svodi na minimum, vezan za njegovu potrebu prema dijeci. Ali odlazak u njenu kuću, ulazak kod nje bez druge osobe koja će biti sa njime je sigurno neispravan postupak.

 

Tačno je da je on za svaki postupak odgovoran Allahu, ali isto tako treba da zna da u islamu postoji nešto što se zove savjetovanje onoga ko griješi kao i nešto što se zove naređivanje na dobro i odvraćanje od zla. Vi imate potpuno pravo da ga na lijep način sajetujete, i da mu kažete da je njegova prethodna žena nakon isteka pričeka postala za njega kao i svaka druga žena na ulici.

 

Ukazivanje na grešku ni u kom slučaju nije razlog zbog kojeg će da se poremete njegovi odnosi sa djecom iz prethodnog braka, ja se bojim da je to samo (providni) zastor za sakrivanje i opravdavanje svojih grešaka. A Allah najbolje zna.

 

Elvedin Pezić, prof.