Mujezinović kod Putina: Evo što je ruski predsjednik poručio svim Bosancima i Hercegovcima

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ruskoj Federaciji Mustafa Mujezinović uručio je 9. novembra 2016. godine akreditive predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Vladimiroviču Putinu.

Nakon ceremonije predaje akreditiva ambasador Mujezinović se zahvalio predsjedniku Putinu na potpori koju Ruska Federacija pruža Bosni i Hercegovini, te izrazio nadu da će u narednom periodu ekonomska suradnja između dvije države biti unapređena.

Predsjednik Putin je potvrdio da administracija Ruske Federacije radi na stvaranju preduvjeta u tom pravcu. Predsjednik Putin je naglasio da će u decembru biti dvadeseta godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između Ruske Federacije i Bosne i Hercegovine, te da njegova Vlada snažno podržava dogovor konstitutivnih naroda u BiH.

Tokom ceremonije održane u Kremlju, u svom uvodnom obraćanju, predsjednik Putin je govorio o vanjskoj politici Ruske Federacije i nastojanjima njegove administracije da, prije svega, poboljša ekonomske odnose sa zemljama svijeta i obnovi suradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama u trenutku neposredno nakon predsjedničkih izbora koji su u mnogome bili opterećenje za globalne međunarodne odnose.

Naglasio je potrebu diplomatskog rješavanja sukoba, posebno onoga u Siriji.

Izvor: fokus.ba