Mudrost ljubljenja Crnog kamena

In Pitanja i odgovori
ddd

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Pitanje:

Da li je mudrost ljubljenja Crnog kamena u tome da se njime traži bereket?

Odgovor:

„Hvala Allahu,

Mudrost tavafa (obilaženja oko Kjabe) pojasnio nam je Poslanik, sallallahu `alejhi ve sellem, kada je rekao:

„Tavaf oko Kjabe, obilaženje Safe i Merve i bacanje kamenčića je propisano da bi se Allah time spominjao i veličao.“

Tako da onaj koji tavafi oko Kjabe svojim srcem veliča uzvišenog Allaha što ga čini od onih koji spominju Allaha. Samim time svaki njegov pokret od: hodanja, ljubljenja Crnog kamena, dodirivanje Jemenskog ugla, pokazivanje rukom ka Crnom kamenu; sve je to od vidova veličanja Uzvišenog Allaha jer su svi ti postupci sastavni dijelovi tog ibadeta, a svaki ibadet ima svojstvo veličanja Allaha u opštem svom obliku. Također, ono što izgovori svojim jezikom od tekbira, zikrova i dova spada u veličanje Uzvišenog Allaha.

Isto tako, ljubljenje Crnog kamena spada u ibadete jer čovjek ljubljenjem Crnog kamena nema nikakav povod za to osim da time Allaha obožava i Njega veliča, kao i da time slijedi Poslanika, sallallahu `alejhi ve sellem. Kao što je potvrđeno u vjerodostojnoj predaji da je Vođa pravovjernih, Omer ibn el-Hattab, radijallahu `anhu, prije nego što bi htio poljubiti Crni kamen govorio:

„Ja znam da si ti kamen i da ne nanosiš štetu niti pribavljaš korist i da nisam vidio Allahovog Poslanika, sallallahu `alejhi ve sellem, da te je poljubio ne bih te ni ja poljubio.“

A što se tiče toga da neke neznalice misle da se ljubljenjem Crnoga kamena ostvaruje traženje bereketa, za što nema nikakve osnove i to mišljenje je odbačeno.

Što se tiče predaja koje se prenose od nekih pokvarenjaka koji su govorili da je tavaf oko Kjabe isto kao i tavaf oko kaburova evlija i da je oboje u tom pogledu isto i ima oblik idolopoklonstva, kažemo da je takav govor rezultat njihovog pokvarenjaštva i nevjerstva. Vjernici obilaze oko Kjabe samo zbog toga što je Allah tako naredio, a ono što se čini po naredbi Allaha to ima propis ibadeta uzvišenom Allahu. Zar ne znaju (ti koji to tvrde) da je činjenje sedžde nekome mimo Allaha veliki širk (mnogoboštvo), ali kada je Allah naredio melekima da sedždu učine Ademu, alejhisselam, dobilo propis `ibadeta? I da je nečinjenje sedžde značilo kufr (nevjerstvo)?

Tako da je jasno da je tavaf oko Kjabe od najuzvišenijih `ibadeta, kao što je i rukn (sastavni dio) u obredima hadždžda, a sam hadždž je jedan od ruknova islama. Zbog toga, onaj koji tavafi oko Kjabe, ukoliko nema gužve, osjeća slast tavafa i njegovo srce osjeća bliskost svome Gospodaru, čime postaje jasna njegova veličina i vrijednost. A Allah je najbolji pomagač.“ (Završen citat)

Uvaženi šejh: Muhammed ibn Salih el-`Usejmin, rahimehullah.

Iz djela: Fetava el-`Akideh, str. 28-29.

Izvor: IslamHouse

  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala putem-islama.com
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal putem-islama.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Možda želite pročitati i ovo!

ttt

Šta je taj dan, Jevrej Abdullah ibn Selam, vidio i čuo?

Vidio je nešto, čime nas Allah nije počastio, ali ono što je čuo, došlo je do nas, kako bi

Read More...
fff

Jesam li i ja lopov?

Jedan Sudanac je studirao u Irskoj. Nakon završetka studija i povratka u Sudan napisao je svoje utiske o boravku

Read More...
rrr

Jadikovanje … ta loša navika

Jedan moj prijatelj se suočavao sa ozbiljnim pritiskom života u žiži javnosti. Želio je da bude anoniman, nepoznat svijetu. Neprestano su

Read More...
Test

Mobile Sliding Menu