MOJ MUŽ VEĆ DUŽE VREMENA GLEDA PORNIĆE I ONANIŠE

Pitanje: Esselamu alejkum we rahmetullah. Prije par dana sam na muzevom kompjuteru otkrila mnostvo porno filmova. To je dotada vjesto krio od mene, medjutim, Allah je odredio da tad zaboravi da to skloni, i ja sam to vidjela. Sjetila sam se da sam dan prije toga bila van kuce s djecom, da se on kupao, sjetila sam se i…

mnogo puta prije toga da mi nije bilo jasno to njegovo kupanje kad nisam kuci. Razgovarala sam s njim. Priznao je da je ovisan o tome, na takav prljav nacin se zadovoljava, i to sve ove godine naseg braka. Ja sam mnogo mladja od njega, imamo djecu, nisam zapustena, vodim brigu o sebi onoliko koliko mogu. Nakon ovoga,a proslo je par dana lose se osjecam skroz. Samo vidim te slike pred sobom. U mojim ocima je pao skroz na samo dno. Osjecam se iznevjereno, ponizeno, i tako mi Allaha, da mi nije ove djece, ja tog covjeka vise pogledati ne bih mogla. Mnogo puta sam cula da mladici rade takvo nesto, ali covjek koji pored sebe ima halal zenu, covjek koji se smatra muslimanom, klanja, posti…Ja wallahi vise ne mogu razumno da razmisljam,i uopste ne znam sta mi je ciniti. Kako dani prolaze, sve mi je teze. Recite mi svoje misljenje o njegovom grijehu, i sto da ja cinim, kako da postupim?

ODGOVOR:

Alejkumusselam.

Njemu je obaveza da se pokaje za to i da automatski prekine s time. Naravno da je on tu sastavio dva velika i gnusna grijeha, prvo samozadovoljavanje, a drugi gledanje tuđih stidnih mjesta i intimnog odnosa i još istrajavanje u tome. Nema sumnje da su to veliki grijesi, međutim treba znati da ipak ti grijesi nisu dostigli stepen zinaluka. Zabrana ovih djela i dokazi koji na to ukazuju, a što je nužno poznato svakom muslimanu, ne bi trebali zaokupljati tvoje biće i oduzimati tvoju snagu.

Zbog toga te savjetujem da svoju snagu usmjeriš na ono što će inšaallah koristiti i tebi i njemu, a to je da se potrudiš da sakriješ tu sramotu svog muža i da mu pomogneš da se odvikne od toga. Bilježi Muslim u svom Sahihu od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko olakša mu’minu neku dunjalučku nevolju, Allah će mu olakšati neku ahiretsku nevolju … Ko sakrije neku sramotu muslimana Allah će sakriti njegovu i na dunjaluku i na ahiretu. Allah je na pomoći robu sve dok je rob na pomoći svome bratu …“.

Takođe, savjetujem te da mu ne daješ povoda da ponovo upada u taj grijeh, drugim riječima, ne zamjeri mi na otvorenosti, trebaš se potruditi da se u intimnom odnosu potpuno zadovolji s tobom. I nemoj ići u krajnost uvaćavanjem grijeha kojeg je počinio, najlakše je sada osjetiti odvratnost prema njemu, kritikovati ga i slično. Shvati to kao porok kao i svaki drugi u koji svako može upasti.

Uvijek može biti nešto gore od toga. Zamisli da si saznala da ima odnos sa drugim ženama, ili još gore od toga da ostavi namaz, vjeru i da pokazuje otvoreni kufr. Uvijek ima gore od lošijeg. Znam da nije lahko, ali uloži koliko možeš napora sa svoje strane da sve to izađe najbolje. Allah te ne zadužuje preko tvojih mogućnosti, ali mu pomozi kao supruga i muslimanka, kao što bi vjerovatno i svakom drugom muslimanu pomogla kada se nađe u nevolji. Ve billahi tevfik.

mr. Zijad Ljakić / n-um.com