Koliko UEFA kazni Celtic, toliko će navijači donirati Palestini

U prvoj utakmici playoffa za Ligu prvaka protiv izraelske Hapoel Beer Sheve u Glasgowu, navijači škotskog Celtica su razvili na hiljade palestinskih zastava, kao znak podrške palestinskoj borbi protiv onog što mnogi smatraju ilegalnom izraelskom okupacijom.

UEFA je pokrenula disciplinski postupak zbog prikazivanja „nedozvoljenih poruka“, a pošto su Celticovi navijači recidivisti po pitanju sličnih ispada, kazna neće biti blaga.

Međutim, revoltirani navijači su doskočili i tom problemu. Pokrenuli su veliku akciju na društvenim mrežama pod egidom #matchthefineforpalestine (izjednačimo kaznu zbog Palestine), u kojoj su čvrsto odlučili prikupiti iznos u protuvrijednosti kazne koju klub bude morao platiti zbog palestinskih zastava, i sve donirati dobrotvornoj fondaciji Za Palestinu.

Već prvi dan akcije prikupljeno je preko 8 hiljada funti, a navijači na ovo gledaju kao na licemjerje UEFA-e, koja ne vidi problem kada se iskazuje podrška Izraelu – poput Ajaxovih navijača – ali kada se radi o Palestini, to prozovu „ilegalnom akcijom“.