Ko će biti kažnjen najtežom kaznom na Sudnjem danu?

In Islamski tekstovi
ppp

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Pitanje: Kako spojiti (pomiriti) značenje hadisa u kojem Allahov Poslanik, s. a. v. s., kaže: „Zaista će najtežom kaznom na Sudnjem danu biti kažnjeni oni koji imitiraju ili oponašaju Allahovo stvaranje (pokušavaju da stvore kao što Allah stvara, a nisu to u stanju, gdje se misli, prije svega, na slikare – crtače koji crtaju živa bića a nisu u stanju u njih udahnuti dušu.),“ sa tim da će najtežom kaznom biti kažnjeni mušrici (mnogobošci)?
Odgovor: Žestina kazne na Sudnjem danu je relativna. To znači da će slikari (crtači, imitatori) biti kažnjeni najtežom kaznom kada su u pitanju griješnici čiji grijesi ne izvode iz vjere, dok će mušrici biti kažnjeni najtežom kaznom općenito (u odnosu na sve ljude).

Iz fetvi i predavanja šejha Muhammeda ibn Saliha el-Usejmina

  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala putem-islama.com
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal putem-islama.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Možda želite pročitati i ovo!

ttt

Šta je taj dan, Jevrej Abdullah ibn Selam, vidio i čuo?

Vidio je nešto, čime nas Allah nije počastio, ali ono što je čuo, došlo je do nas, kako bi

Read More...
fff

Jesam li i ja lopov?

Jedan Sudanac je studirao u Irskoj. Nakon završetka studija i povratka u Sudan napisao je svoje utiske o boravku

Read More...
rrr

Jadikovanje … ta loša navika

Jedan moj prijatelj se suočavao sa ozbiljnim pritiskom života u žiži javnosti. Želio je da bude anoniman, nepoznat svijetu. Neprestano su

Read More...
Test

Mobile Sliding Menu