Kako spriječiti smrzavanje instalacija na niskim temperaturama?

In Sam svoj majstor, Zanimljivosti
hladnoce

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Ono što nam se u domovima često dešava jeste kondenzacija na prozorima.

Česta pojava tokom zimskog perioda jeste formiranje kondenza (kapljice vode) na unutrašnjoj strani prozora. Do ovog dolazi kada topli i vlažni zrak dospije na površinu prozora čija je temperatura tokom hladnijih dana često dosta niža od temperature u unutrašnjosti doma. Formirane kapljice vode dalje se slijevaju na prozorski okvir i klupicu, te mogu izazvati truljenje istih.

Kako spriječiti kondenzaciju na prozorima?

redovno zračenje prostorija

pokušajte u svim prostorijama imati jednaku temperaturu

ukoliko je moguće ne sušiti odjeću unutar kuće

smanjiti broj sobnog bilja

kuhinju i kupatilo držite zatvorenim

ugradnja ventilatora ili nekog druga sistema za provjetravanje

ZAMRZNUTE CIJEVI

Do zamrzavanja vode u vodovodnim instalacijama može doći ukoliko se u zimskom periodu duže vrijeme ne pušta voda iz slavine. Povremenim puštanjem vode iz slavine, voda u cijevima se obnavlja, što će spriječiti njeno smrzavanje. Noću možete ostaviti slavinu da lagano kaplje, a ako idete na duže putovanje, uposlite nekoga će vam povremeno provjeravati slavine i puštati vodu iz njih.

U slučaju kada su se cijevi zamrznule, problem trebate brzo riješiti kako voda ne bi počela curiti.

Ako se cijevi nalaze unutar zidova, pokušajte sa zagrijavanjem dijela zida. Ni u kom slučaju ne koristite otvoreni plamen.  Najbolja opcija je obični kućni fen za kosu i peškiri umočeni u toplu vodu (direktno za otvorene cijevi) i grijalica za zidove.

Česme ostavite malo odvrnute i polako otapajte zaleđene cijevi. Prilikom odmrzavanja cijevi, poželjno je zavrnuti glavni ventil.

Ipak kod zaleđenih cjevi najbolje što možete učiniti je, da pozovete stručnjaka. Laik ne može prepoznati, u kolikoj mjeri je učinjena šteta. Cijev može primjerice biti napuknuta već u zidu. Takvo oštećenje je vidljivo tek, kada se vodovi ponovno otope i voda počne teći.

Već zaleđene cijevi i instalacije nikako ne pokušavajte odlediti polijevanjem vrućom vodom jer bi to moglo dovesti do njihovog trenutnog pucanja.

dnevno.hr

 

  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala putem-islama.com
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal putem-islama.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Možda želite pročitati i ovo!

ttt

Šta je taj dan, Jevrej Abdullah ibn Selam, vidio i čuo?

Vidio je nešto, čime nas Allah nije počastio, ali ono što je čuo, došlo je do nas, kako bi

Read More...
fff

Jesam li i ja lopov?

Jedan Sudanac je studirao u Irskoj. Nakon završetka studija i povratka u Sudan napisao je svoje utiske o boravku

Read More...
rrr

Jadikovanje … ta loša navika

Jedan moj prijatelj se suočavao sa ozbiljnim pritiskom života u žiži javnosti. Želio je da bude anoniman, nepoznat svijetu. Neprestano su

Read More...
Test

Mobile Sliding Menu