Kako odabrati zrelu i slatku: Tri pravila za dobru lubenicu

In Sam svoj majstor
lubenica

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Došlo je ljeto, a s ljetom i dugo očekivane lubenice! Lubenica je kao poklon. Uvijek joj se obradujete, ali niste uvijek sigurni da ćete dobiti ono što ste htjeli kada je otvorite. Eksperti ne filozofiraju mnogo. Kažu da postoje tri standardna pravila koja morate slijediti ako želite kupiti zrelu, slatku i sočnu lubenicu.

Evo ih:

1. Prvo je, naravno, dobro pogledajte. Veće posjekotine mogle bi zakačiti unutrašnjost, a to nikako nije dobro, posebno tokom vrelih ljetnih dana, zato ih maksimalno izbjegavajte. Zrela lubenica treba biti tamno zelene boje.

2. Zatim je podignite. Ako je zrela, trebala bi biti teška za svoju veličinu. 92 % lubenice čini voda. Nezrela lubenica je lagana za svoju veličinu, jer nije pokupila dovoljno vode.

3. Razgledajte. Potražite stranu lubenice koja je ležala na zemlji. Svaka lubenica ima to mjesto i trebalo bi da bude kremasto-žute boje, između boje banane i boje limuna. Ako je površina bijele boje ili svijetlozelene boje, to je znak da nije dovoljno zrela, da je preprano ubrana, odnosno da nije dovoljno dugo ostala na suncu.

Sada se vjerovatno pitate šta je poznatim šamaranjem lubenice, testom zvuka i tim stvarima? Neki se farmeri strogo drže ovog pravila, dok neki tvrde da nije toliko bitno. Neki kažu da bi zrela lubenica trebala proizvesti dubok ton, dok oštrije, kraće zvukove proizvodi lubenica koja nije dovoljno zrela. Jedan prodavač nam je kazao da lubenice šamara samo zbog mušterija, odnosno da ne vjeruje u to pravilo uopšte.

Postoje i drugi metodi, manje poznati, neki ih čuvaju samo za sebe.

(Bportal.ba/Namirnice.ba)

  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala putem-islama.com
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal putem-islama.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Možda želite pročitati i ovo!

ttt

Šta je taj dan, Jevrej Abdullah ibn Selam, vidio i čuo?

Vidio je nešto, čime nas Allah nije počastio, ali ono što je čuo, došlo je do nas, kako bi

Read More...
fff

Jesam li i ja lopov?

Jedan Sudanac je studirao u Irskoj. Nakon završetka studija i povratka u Sudan napisao je svoje utiske o boravku

Read More...
rrr

Jadikovanje … ta loša navika

Jedan moj prijatelj se suočavao sa ozbiljnim pritiskom života u žiži javnosti. Želio je da bude anoniman, nepoznat svijetu. Neprestano su

Read More...
Test

Mobile Sliding Menu