Kako je starica iz pustinje opisala Allahovog Poslanika

Ummu Ma’bed opisuje Allahovog Poslanika sallallahu ‘alejhi ve sellem…

“…Opiši mi ga, o Ummu Ma’bed!”

Ona reče:

“Vidjela sam čovjeka jasne ljepote, vedrog i sjajnog lica, nije ga umorila mršavost, niti ga je savladala vitkost. Bijaše lijepog lica i otmjen, krupnih crnih očiju, gustih trepavica, u njegovom glasu je oštrina i ljepota a u vratu dužina, bujne brade, sastavljenih obrva i razdragan.

Kada bi šutio primjećivala bi se dostojanstvenost, a kada bi govorio nad njim bi bila smirenost. Iz daljine bijaše najljepši i najstaloženiji od ljudi, a izbliza najizvanredniji i najbolji, slatkog izgovora, jasno bi razdvajao riječi u govoru, nije govorio malo niti je brbljao, kao da mu je govor nanizano biserje kada poteče. Umjerenog razmaka tijela, ne očajava zbog visine, niti podire oko u njega zbog niskosti, grana između dvije grane; među trojicom1, on je najkrasniji izgledom i najljepši dostojanstvom.

Imao je brižne prijatelje koji se ljubazno prema njemu odnosiše; ako nešto kazuje, oni zašute pri njegovom govoru, a ako nešto naredi odmah postupe po njegovoj naredbi – bio bi brzo uslužen, i bio je onaj kome su se pokoravali, a on nije bio namrgođen niti je grdio i korio.”

Reče Ebu Ma’bed: “Tako mi Allaha, to je onaj čovjek iz Kurejša o čijoj nam je stvari spomenuto ono što se spominje u Mekki. Zaista sam namjeravao da budem uz njega, i siguno ću to učiniti ako nađem za to priliku.”

Ujutru je osvanuo prodoran glas u Mekki, čuli bi glas a nisu znali čiji je dok je govorio:

“Neka Allah, Gospodar ljudi nagradi najboljom nagradom
Dvojicu saputnika što u podne napustiše šator Ummu Ma’bed
Njih dvojica sa uputom siđoše, pa i ona uputu prihvati
Sigurno je uspio ko zanoći kao prijatelj Muhammeda.”

Ovaj hadis je dobar i jak, bilježi ga El-Hakim rahimehullah i ocjenjuje vjerodostojnim, a Ez-Zehebi rahimehullah se slaže s njime. Rekao je Ibn Kesir rahimehullah: “Kazivanje Ummu Ma’bed je poznato, prenosi se s više puteva koji podupiru jedan drugi.”

Izvor: www.istina.ba

17 total views, 1 views today

Iznesite svoje mišljenje

comments