Kakav je propis o onome ko čuje ezan, a ne ode u džamiju?

In Pitanja i odgovori
ezan

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

PITANJE:

Kakav je propis o onome ko čuje ezan, a ne ode u džamiju (mesdžid), mada klanja svih pet namaza, bilo u kući ili na radnom mjestu?

ODGOVOR:

Takav postupak nije dozvoljen. Dužnost je odazvati se na poziv (ezan), shodno riječima Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem: ”Ko čuje ezan, pa potom ne dođe na namaz, poslije mu namaz neće biti primljen, osim ako ima uzur (opravdan razlog).” (Ibn Madže, 793; Eddaru kutni, 1/421 – 422; Ibn Hiban, 2064. i Hakim, 1/246.)

Upitan je Ibn – ‘Abbas, radijallahu anhu: ”Kakav je to uzur?” Odgovorio je: ”Strah ili bolest.”  

Došao je Allahovom Poslaniku, sallallahu ‘alejhi ve sellem, slijep čovjek, te se požalio: ”Ja nemam nikoga da me vodi u mesdžid, pa imam li kakvu povlasticu, da klanjam u kući?” Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, ga upita: “Čuješ li ezan?“ “Da”, odgovorio je. “Onda se odazovi”, reče Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem. (Muslim; poglavlje: “Mesdžid”; 653.)

Ako jedan slijepac, koji nema vodiča ne može koristiti olakšicu, podrazumijeva se da ni drugi nema pravo izostaviti namaz u džema’atu. Muslimanu je dužnost obavljati namaz u njegovo vrijeme i u džema’atu. Međutim, ako bude udaljen od mesdžida toliko da ne čuje ezan, neće biti griješan ako bi klanjao u svojoj kući. Ako se strpi na poteškoći, klanjajući u džema’atu, to mu je svakako bolje. (Šejh Ibn Baz, Hitne fetve o zdravstvu; str. 41 – 42)                       

ŠEJH IBN BAZ

  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala putem-islama.com
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal putem-islama.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Možda želite pročitati i ovo!

ttt

Šta je taj dan, Jevrej Abdullah ibn Selam, vidio i čuo?

Vidio je nešto, čime nas Allah nije počastio, ali ono što je čuo, došlo je do nas, kako bi

Read More...
fff

Jesam li i ja lopov?

Jedan Sudanac je studirao u Irskoj. Nakon završetka studija i povratka u Sudan napisao je svoje utiske o boravku

Read More...
rrr

Jadikovanje … ta loša navika

Jedan moj prijatelj se suočavao sa ozbiljnim pritiskom života u žiži javnosti. Želio je da bude anoniman, nepoznat svijetu. Neprestano su

Read More...
Test

Mobile Sliding Menu