JE LI DOZVOLJENO VJEŠATI LEVHE U KUĆAMA I KANCELARIJAMA, I DA LI SE ONE TADA TRETIRAJU KAO HAMAJLIJE?

Kačenje levhi po zidovima

 

JE LI DOZVOLJENO VJEŠATI LEVHE U KUĆAMA I KANCELARIJAMA, I DA LI SE ONE TADA TRETIRAJU KAO HAMAJLIJE?

 

Pitanje:

Selam alejkum, volio bih znati je li dozvoljeno vjesati levhe u kucama kao ukrase na zidovima? Da li one spadaju u kategoriju hamajlija? Molim Allaha da vam podari svako dobro!

Odgovor:

Alejkum selam.

Šejh Ibnu Baz rhm., kaže: “Ispisivanje kur’anskih ajeta i kačenje istih na zidove, radi opomene i koristi, ili sahih hadisa od Allahovog Poslanika s.a.w.s., u tome nema nikakve smetnje, u ispravnijem od dva mišljenja islamskih učenjaka, ako su u  pitanju zidovi na normalnim mjestima tipa kancelarija, soba za sjedenje itd.

A što se tiče ostalih mjesta poput kupatila i WC-a, to nije dozvoljeno. Dakle, ispisivati ajete i hadise, na čistim mjestima, radi opomene i koristi, poput kancelarija i soba i sl., nema smetnje u tome, na osnovu ispravnijeg mišljenja.

Nije dozvoljeno stavljati ajete i hadise na mjestima koja su nepristojna, i nije dozvoljeno ispisivati ajete i hadise sa ubjeđenjem da ona odbijaju džinne ili u vidu hamajlija kojima se čuvamo od džinna i sl..

Ako se ajeti i hadisi ispisuju na listovima i kače o zidove, ili po zidovima, radi koristi i opomene  Allahovim časnim ajetima i sahih hadisima Allahovog Poslanika s.a.w.s., koji nas navode na dobro, i pozivaju nas dobru  i cilj svega toga je opomena i podsjećanje nema ničeg lošeg u tome.

Što se tiče mesdžida, ne treba ih stavljati u džamijama kako ne bi time ometali klanjače, niti u vidu levhi niti ih ispisivati po zidovima. Džamije trebaju biti pošteđene ispisivanja i šaranja, kako se džematlija ne bi zanimao ičim drugim mimo namaza.

Odgovor priredio:

Sead ef. Jasavić, prof. Fikha

novihorizonti