Izrael će okriviti Palestince da su izveli teroristički napad podmetanjem požara

Veliki požar koji još uvijek nije ugašen u više izraelskih gradova, naročito u Haifi, može postati novi razlog za velike sukobe između Izraela i Palestinaca. Izraelska vlada je pokrenula široku kampanju da okrivi Palestince da su izveli teroristički napad podmetanjem požara.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je rekao danas:  “Svaka vatra koja je rezultat podmetanja je terorizam na svaki način i bit će tretirana kao takva. Svako ko bude pokušao zapaliti djelove Izraela bit će teško kažnjen”.

Ministar unutrašnjih poslova Gilad Erdan izjavio je da je sasvim jasno da su neki od požara podmetnuti. Erdan je potvrdio da je više lica uhapšeno, ali da trenutno policija ne želi da otkrije više informacija.

Arapski visoki komitet za nadzor osudio je poruku premijera Netanjahua i izjavio da su izjave usmjerene protiv Arapa.

Paralelno sa ovakvim nastupom izraelskog premijera i minstra unutrašnjih poslova, izraelski mediji vode žestoku kampanju protiv Arapa koje su optužili da su proslavljali i navijali za širenje požara u Izraelu.

Izraelski mediji su već lansirali propagandnu kovanicu da je Izrael bio meta eko-terorizma.

Sve upućuje na to da će Palestinci biti okrivljeni za eko-teroristički napad na Izrael, a to znači da će izraelska vojska krenuti u novi napad na Gazu.