Ishrana u slučaju opadanja kose ili pucanja njenih vrhova

Neke djevojke imaju problema sa opadanjem kose ili pucanjem njenih vrhova naizgled bez nekog posebnog razloga. Ipak, obično postoji neki jak razlog (uzrok) zašto je to tako, ali, kako saznati koji je to? Taj uzrok je opća slabost organizma koju uzrokuje pojava anemije, nedostatak željeza uzrokovan gubitkom određene količine krvi svakog mjeseca putem menstruacije, posebno ako se radi o obilnom krvarenju ili ako djevojka ne vodi računa o tome da krvi treba dobra hrana i vitamini. Pored ovoga, velik broj djevojaka je nemaran prema konzumiranju zdrave i korisne hrane i okreću se ka uzimanju brze hrane kao što je hamburger i sl., a sva ta jela nisu nimalo zdrava.

Mnogo djevojaka pogrešno vjeruje da kosa ovisi o vanjskom omotaču glave koji se može mijenjati pomoću ulja, krema i sl. Zaboravljaju da je to dio organizma koji se hrani i razvija na osnovu onoga Što dobije od hrane i oksigena koji donose krvna zrnca kao i svim ostalim organima u organizmu.

Moj savjet svakoj djevojci jeste da posveti pažnju ishrani svoje kose “iznutra”, tj. kroz organizam, a to se može postići pravilnom ishranom čiji će se rezultati vidjeti na kosi.

Ne vjeruj, draga djevojko, da postoji šampon ili krema koja kosi može dati vitamine i hranjive sastojke koji su joj potrebni. Za ishranu kose najvažnije je uzimati željezo kojeg ima u jetrici, mesu i svježem povrću, zatim vitamin A, kojeg ima u mlijeku, datulama, ulju kitove jetre i sl., vitamin H, kojeg ima u ulju zeljastih biljaka, lješnjacima, bademima, neoljuštenim žitaricama, poput pšenice te vitamin B kojeg ima u raznim vrstama hrane.

Moj drugi savjet svakoj djevojci, koja ima problema sa opadanjem kose ili pucanjem njenih vrhova, jeste da izbjegava sve što šteti kosi, a toga ima mnogo: pravljenje frizure, korištenje boja, sušenje fenom i sl. Sve ove stvari pomažu isušivanju kose, njenom pucanju i lahkoj lomljivosti.

www.putem-islama.com