I umjerena količina opasna: Čak sedam vrsta raka povezano je s konzumacijom alkohola

Nova studija objavljena u žurnalu Addiction pokazala je kako čak i umjerena konzumacija alkohola dovodi do pojave raka, i to čak sedam vrsta zloćudnih tumora…

Rak ždrijela, grkljana, jednjaka, jetre, crijeva, rektuma i dojke se povezuju sa konzumacijom alkohola. Ove zloćudne bolesti odgovorne su za 5,8 posto smrti povezanih s rakom generalno te su dovele do pola miliona smrti širom svijeta samo u 2012. godini. Jennie Connor iz odjela za preventivnu i socijalnu medicinu na univerzitetu Otago na Novom Zelandu proučavala je vezu između konzumiranja alkohola i raka. “Postoji snažan dokaz o tome kako alkohol uzrokuje sedam vrsta zloćudnih tumora, a vjerovatno je ta brojka još i veća. Oni koji se vode filozofijom kako bi ‘sve trebalo konzumirati, ali umjereno’ bi možda trebali to uvjerenje promijeniti kada je riječ o alkoholu, budući da se čak i male količine alkohola dovode u vezu s rakom. Rak dojke je, primjerice, povezan s većim nivoom spolnih hormona koje alkohol dodatno podiže”, pojasnila je Jennie Connor i dodala:

“Ne postoji argument niti dokaz koji bi pokazao kako postoji sigurna količina alkohola. Promocija pijenja alkohola u umjerenim količinama nije vrijedna rizika od raka”.

klix.ba
_____________________________

Prije nekoliko sedmica sam izasao sa svojim curicama u gradski park da se malo poigraju na djecjem igralistu, koji je u sastavu tog parka. Bio je vikend. Curice su se ljuljale na ljuljaskama, a samo par metara od nas je bio jedan mladic sa malim djetetom u drustvu i pricao je na mobil sa nekim svojim prijateljem. Rece mu da se sinoc strasno dobro proveo sa drustvom, ali da sad ima takvu bol u glavi, da ne pamti da ga je ikad u zivotu tako bolila glava.

Rece mu da su sinoc imali festu negdje i da je se mnogo od njih ponapijalo, i da su se, kao eto, dobro proveli. Pomislio sam: Subhanallah, kako sejtan predstavlja ruzne stvari ljudima u lijepom obliku. Uzviseni Allah dao ljudima blagodat razuma da mogu jasno razmisljati i prosudjivati, a kako je samo velika ova blagodat, a covjek sam radi da sebi pomuti razum tako sto koristi opojna pica, a neki i narkotike. I uz to se veseli dok cini ove stvari.

Kao prvo alkohol ima uzasan i zestok okus kada se pije, ali se covjek sam natjerava da to trpa sebi u usta, zatim se uskoro covjeku pocne mutiti razum i nerijetko se desava da covjek ne zna sta radi kada je pod uticajem alkohola. Cini stvari koje nikad u trjeznom stanju ne bi ucinio, stvari zbog koji mnogi u zemlju propadaju od srama kada se otrjezne i kad shvate sta su ucinili u pijanom stanju i dok su se “ludo provodili”.

A koliko se samo zla ucini i dogodi zbog dejstva alkohola na ljude, koliko je brakova propalo, koliko je neduznih zivota otislo zbog onih koji su bili pod uticajem alkohola, sto kroz saobracajne nesrece, sto zbog ubistava. Nije dzaba nas Poslanik, saallallahu alejhi ve sellem, rekao da je alkohol majka svih zala. I najmanje sto se covjeku moze desiti jeste, kada se probudi dan poslije, osjecaj kao kad je insan bolestan, bolovi u glavi, povracanje itd., ali je sve to ipak vrijedno jer se covjek “proveo”. I jedva ce se docekati iduci vikend da bi se dozivljaj ponovio i svoj zivot barem preko vikenda “uljepsao” na ovaj nacin. Tako ti je kad sejtan upravlja sa covjekom.