Hranjiva i zaštitna vrijednost meda

Hranjiva i zaštitna vrijednost meda

– bolesti jetre; med se smatra uspješnim lijekom za bolesti jetre, jer pomaže u oslobađanju od otrova

– šećerna bolest; med sadrži šećer fruktozu. To je prosti šećer koji ulazi u ćelije organizma direktno, bez potrebe za inzulinom i razlikuje se od glukoze koja ne može ući u ćelije tijela, niti biti korisna bez inzulina. Stoga se med smatra jednim od najvažnijh prehrambenih artikala koji odgovara šećernim bolesnicima.

– sprječava upale; utvrđeno je da med sadrži antitijela koja onemogućavaju djelovanje bakterija i parazita. Ta antitijela su najčešće produkt izlučina pčela radilica.

– važni vitamini; med sadrži veliku količinu vitamina B (riboflavin). Nedostatak tog vitamina uzrokuje upale u kutnim dijelovima usta i na površini jezika. Vitamin B3 koji ima važnu ulogu u zarastanju rana i rasta tkiva. Vitamin B12 koji je važan faktor u zaštiti od bolesti gubitka krvi (anemija) i upale vrhova/završetaka nerava. Vitamin H koji sprječava širenje ekcema, čireva, oteklina i ljuskastih lišajeva. Vitamin C koji povećava zaštitu organizma od zaraza i infekcija.

– antivirusna uloga; omogućava izlječenje bolesti kurjeg oka koju uzrokuje virus smješten na udubini tabana. Sadržavanje antivirusne materije objašnjava njegovu upotrebu od strane Rusa kao zaštitnog sredstva protiv dječije paralize.

– rak; med sprječava nastanak ćelija raka, obzirom da pčele radilice izlučuju materiju sadržanu u medu koja sprječava njihovu diobu i razvoj.

– važni elementi; med sadrži važne elemente od kojih su jod koji je važan i potreban za nastanak hormona štitine žlijezde, cink koji je važan za formiranje materije koje ubija mikrobe u žlijezdi prostate čovjeka

– liječenje rana i opeklina; ne prijanja na ranu, već je čini sterilnom i čistom od klica; doprinosi bržem zarastnju rana. (nur-islam.com)