Haris Silajdžić: Mnogo jači igrači od Dodika su prijetili BiH, a ona je još tu, tako će i ostati

In Region
tzhg

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ministar vanjskih poslova u vrijeme međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine…, nakon šest godina šutnje govorio je za televiziju N1 o prošlosti, sadašnjosti, ali i očekivanjima u budućnosti.

Na pitanje zašto se toliko dugo nije oglašavao u medijima, Silajdžić kaže da je to prepustio onima koji su sada u vlasti da oni to rade.

– Sada se bavim mnogočime, pišem, živim u Sarajevu. Učestvujem na konferencijma kao što je Jadranski savjet – rekao je Silajdžić.

Govoreći o propalom Aprilskom paketu promjena u BiH prije nekoliko godina, za čije neusvajanje optužuju upravo Silajdžića, on je rekao da bi mu bilo jako žao da je taj paket usvojen. 

– Aprilski paket je učvršćivao ulogu entiteta. Zbog entitetskog glasanja, odluka o tome da li će biti BiH, vlade, Predsjedništva…, bila bi u rukama tih koji su imali veto u ruci. To bi bila ogromna greška. Srećom, nismo ga prihvatili. Ono što danas pokušavaju ilegalno, po Aprilskom paketu bilo bi legalno – kazao je Silajdžić.

Na pitanje koliko je daleko BiH od otcjepljenja RS-a, Silajdžić je rekao je to nešto što se neće postići. 

– Mnogo jači igrači to nisu postigli. Znamo to iz duge historije BiH, pa neće ni ova sadašnja vlast. Ja vjerujem u međunarodno pravo, Dejtonski sporazum, na kraju krajeva, BiH je bila u vrlo teškoj situaciji u jednom trenutku pa se odbranila. Priča o mirnoj disoluciji je nemoguća. To bi bilo mirno onoliko koliko je bilo između ‘92. i ‘95., možda i gore. To nikome nije potrebno – rekao je Silajdžić. On je rekao i to da je i priča o nekoj muslimanskoj opasnosti u BiH potpuno neutemeljena, a to je potkrijepio i nekim činjenicama iz života. 

– Nakon rata niste imali ni jedan slučaj osvete. Više od 1.000 objekata koji su vezani za muslimansku vjeru i kulturu su porušeni. Sa muslimanske strane nije bilo takvog odgovora. To nije u karakteru tih ljudi. Bilo je incidenata, naravno, ali projekta takvih razmjera nije bilo –  kazao je Silajdžić.

Da li će međunarodna zajednica zastaviti Dodika u njegovim namjerama, pitala je novinarka N1?

– Čime su Bošnjaci zaslužili ponavljanje scenarija? Ničim. Imaju pravo na demokratske stečevine, kao i svi drugi. Sad vas ja pitam, kome to treba muslimanska enklava u BiH? Muslimani ne žele nikakvu enklavu već biti koristan dio Evorpe. Bosna je izvorno pluralno tlo. Smatram da će međunarodna zajednica učiniti svoj napor (da se prilike u BiH stabilizuju op.a.), nikome nije potrebna destabilizacija. Dodik je na biciklu koji ako ne okreće, mora pasti. Dozvoljeno je mnogo toga, nažalost, ali neće dugo tako – kazao je bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prenosi Patria.

  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala putem-islama.com
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal putem-islama.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.

Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Možda želite pročitati i ovo!

Kaba-mekka

NAUČNICI KRILI TAJNE I ČUDA OKO SVETE KABE!

Zlatna sredina planete Zemlje, prema zajednickim polozaju svijetskih jezika, mrezna (merdijani i paralele) mapa, je u svetom gradu –

Read More...
matematicka konstrukcija Kur'ana

Matematička konstrukcija Kur’ana

Islamskim ucenjacima je znacenje ajeta “Nad njim je devetnest” dugo vremena bio nepoznat. Sve dok dr. Resad Halifa 1974

Read More...
kihanje

Jeste li znali da jednim kihanjem cijela soba ostaje inficirana satima?

Jednim kihanjem cijela soba ostaje inficirana satima Ukoliko osoba kašlje ili kiše tokom zime, za to postoji razlog. Naučnici

Read More...
Test

Mobile Sliding Menu