GDJE ĆE SE SUSRESTI ISA A.S. I DEDŽDŽAL? KAKO ĆE IZGLEDATI DEDŽDŽALOVA SMRT I PROPAST? KO ĆE GA UBITI, I…

Kako će izgledati Dedždžalova smrt?

Dedždžalova smrt će biti rukama Mesiha Isa’a sina Merjemina, alejhi selam, o tome govore vjerodostojni hadisi.

Dedždžal će zavladati cijelom zemljom osim Mekke i Medine.

Mnoštvo svjetine će ga slijediti, njegovo iskušenje će biti sveopće. Od njega se neće spasiti osim mala manjina vjernika.

Tada će se pojaviti Isa alejhi selam, kod Istočne munare u Damasku. Za njim će ići Allahovi robovi – mu’mini.

Vodiće ih prema lažljivcu Dedždžalu.

U vremenu silaska Isa alejhi selam, Dedždžal će ići prema Bejtul Makdisu.

Isa alejhi selam, će ga susresti na ulazu u mjesto zvano Ludd.

Kad ga Dedždžal ugleda topit će se kao što se so topi a Isa alejhi selam, će mu reći: Imam za tebe udarac koji neću propustiti.

Pratiće ga, udariti ga kopljem i poraziti njegove sljedbenike.

Pridružit će mu se vjernici i ubijati ih sve dok drvo i kamen ne progovore: „O muslimanu, o Allahov robe, evo židova iza mene, dođi i ubij ga, osim drveta Garkad, ono je doista drvo židova.“ (En Nihaje, 1/128-129)

Spomenut ću nekoliko hadisa o propasti dedždžala i njegovih sljedbenika:

Muslim bilježi od Abdullah Ibn Omera, radijjallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „U mom Ummetu će se pojaviti Dedždžal… pa će Allah poslati Isaa sina Merjeminog koji je poput Urve Ibn Mes’uda, tražiće ga i uništiti.“ (Muslim,18/75-76)

Ahmed i Tirmizi bilježe od Medžmea Ibn Džarija El-Ensarija: Čuo sam Allahov Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kad je rekao: „Sin Merjemin će ubiti Dedždžala na ulazu u mjesto Ludd.“

Muslim bilježi poduži hadis od Nevas Ibn Sem’ana, radijjallahu anhu, o silasku Isaa alejhi selam, i ubistvu Dedždžala, u kojem Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: „Svaki nevjernik koji osjeti miris Isaa alejhi selam, će na mjestu Umrijeti, tražiće Dedžddžala dok ga ne nađe na ulazu u mjesto Ludd pa će ga tu i ubiti.“ (Muslim,18/67-68)

Imam Ahmed bilježi od Džabir Ibn Abdullaha da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Pojaviće se Dedždžal u vremenu odsutnosti vjere i odstupanja od znanja… potom će sići Isa sin Merjemin i u praskozorje pozvati ljude: O ljudi, šta vas spriječava da izađete protiv poganog lašca? Reći će: Ovaj čovjek je džin. Krenuće za njim pa će vidjeti da je to Isa alejhi selam, Začuće se Ikamet za namaz. Reći će mu: Naprijed! Neka prođe vaš imam i neka vam klanja, reći će. Kad klanjaju sabah izaći će protiv Dedždžala. Kad ih Lažov ugleda istopiće se poput soli u vodi. Doći će do njega i ubiti ga. Čak će i drvo i kamen progovoriti: O dušo od Allaha, evo židova! Niko od Dedždžalovih sljedbenika neće preživjeti.“ (El fethu rrebbanijj, 24/85-86)

Sa njegovim ubistvom – Allah ga prokleo – završit će se i njegov strašn fitnet.

Allah azze ve dželle, će one koje su vjerovali spasiti njegovog zla i zla njegovih sljedbenika uz pomoć Nadahnutog od Allaha azze ve dželle, i Njegove riječi – Isaa sina Merjemina i njegovih pomagača, mu’mina. A Allahu pripada svako dobro i hvala.

Safet Suljić – Dedždžal, najveće iskušenje Ummeta